Nemačka berza tuži Brisel?

Objavljeno: 20.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, FT

Nemačka berza (Deutsche Boerse) tužiće Evropsku komisiju sudu u Luksemburgu kako bi pobila njenu prošlomesečnu odluku da blokira spajanje nemačke i njujorške berzom, što bi bilo najveće spajanje berzi u istoriji, javlja Financial Times. 

Najava je stigla nakon sedmica teških optužbi zbog odluke Komisije o sprečavanju spajanja zbog anti-trastovskih odredbi.  

Šef Nemačke berze Reto Francioni odluku je nazvao „crnim danom za Evropu“. Odluka o tužbi je neuobičajena jer Njujorška berza u njoj ne učestvuje, ostavljajući Nemačku berzu da se sama bori s Komisijom. 

Tržišna vrednost kompanija čije su akcije izlistane na Nemačkoj i Njujorškoj berzi iznosi neverovatnih 15 biliona dolara. Briselu stvaranje velikog tržišta deonica nije problem.

- Ako bismo dopustili spajanje, to bi rezultiralo gotovo monopolom jer dve kompanije kontrolišu više od 90% tržišta finansijskih derivata evropskog porekla -  rekao je prošlog meseca pri donošenju odluke Joaquin Almunia, evropski poverenik za konkurentnost.

Odluka Brisela posledica je promena kroz koje su berze prošle proteklih godina. Prihodi od trgovine finansijskim derivatima premašili su one od tradicionalne trgovine deonicama i obveznicama. Zato su i Nemačka i Njujorška berza odbile prodati sektore koji se bave trgovinom finansijskim derivatima.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana