Srpska ekonomija na sve većim mukama

Objavljeno: 20.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Stanje u srpskoj privredi je zabrinjavajuće i glavni izazovi u 2012. biće velika nelikvidnost realnog sektora, saradnja s MMF-om i priliv stranih investicija, ocenjeno je juče na sednici Upravnog odbora Privredne komore Srbije. 
 
Predsednik PKS-a Miloš Bugarin je zbog situacije u privredi najavio da će Komora do kraja maja pripremiti ekonomsku platformu za rešavanje hitnih problema u privredi koji će ponuditi novoj vladi Srbije za njihovo rešavanje u partnerskom odnosu.

Po njegovim rečima, brojni problemi u privredi nisu rešeni, poput reforme poreskog sistema, smanjenja javnog sektora i javne potrošnje, što je veoma zabrinjavajuće.

Bugarin je skrenuo pažnju na to da je rast srpske privrede revidiran s 1,5 posto na pola procenta, ali s neizvesnošću te prognoze do kraja godine zbog krize u Evropi, i upozorio na to da ove godine za naplatu pristiže oko 4,4 milijarde evra spoljnog duga. Od te sume, javni dug je oko 993 miliona evra, a oko 3,4 milijarde evra dospeva na privatni sektor.

Probleme u privredi delimično bi mogao rešiti zakon o redovnosti plaćanja koji nije donet, a trebalo je da skrati rokove dugovanja na 60 dana, s obzirom da je prosek u srpskoj privredi oko 130 dana – rekao je Bugarin.

Potpredsednica PKS-a Vidosava Džagić je navela da je oko 63.000 preduzeća u Srbiji u blokadi, a u drugoj polovini 2011. industrijska proizvodnja je imala rast od svega 2,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a najveći pad je zabeležen u sektoru prerađivačke industrije.

Glavni rizici u 2012. godini su odlazak „Ju-Es stila” iz Srbije, zamrzavanje aranžmana s MMF-om, rast nelikvidnosti i prispeće velikog iznosa za naplatu spoljnih dugova – navela je ona.

Tokom sednice Upravnog odbora čule su se i zamerke na račun politike vođenja deviznog kursa, zatim na rast cene goriva, koje je od početka godine poskupelo čak sedam puta, a jedan od predloga bio je da se što pre pređe na plaćanje PDV-a posle naplate prodaje roba i usluga, s tim da se pravo na odbitak poreza takođe ostvari pre naplate PDV-a. E. Dn.

Spoljni dug porastao 2,4 puta od 2000.

Spoljni dug Srbije je krajem 2011. godine premašio 24,1 milijarde evra, tako da je, u poređenju s 2000. godinom, povećan 2,4 puta, navedeno je u časopisu „Konjunkturni trendovi Srbije”, koji izdaje Privredna komora Srbije.

Ukupan dug privatnog sektora dostigao je 13,3 milijardi evra, odnosno 55,3 odsto, od čega se devet milijardi odnosi na preduzeća, ili 37,3 odsto, a 4,3 milijarde na banke, odnosno 18 odsto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana