Mladi ruski milijarderi zaostaju za svojim roditeljima

Objavljeno: 19.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ruski trgovac mobilnim telefonima Maksim Nogotkov (35) postao je prvi Rus koji je dospeo na Forbsovu listu mladih milijardera i 13. najmlađi milijarder u svetu.

Za razliku od mnogih mladih bogatih Rusa on je svoj imetak stekao sam. Njegovo lično bogatstvo procenjeno je na oko milijardu američkih dolara, a Nogotkov je ušao u biznis kao jedva punoletan 1995. godine prodajući računare, bežične telefone i druge elektronske aparate, a kasnije se specijalizovao za prodaju mobilnih telefona. 

Danas je njegovo preduzeće „Svjaznoj” drugo po veličini u Rusiji u oblasti trgovine mobilnim telefonima, pre dve godine on je osnovao istoimenu banku, a razvio je i posao trgovine nakitom, navode ruski mediji. Nogotkov verovatno neće još dugo biti jedini ruski milijarder na Forbsovoj listi mladih bogataša, jer kada je reč o internet biznisu koji beleži visok rast, u njemu glavnu reč u Rusiji, kao i u svetu vode mladi.

Za razliku od Nogotkova koji je svoj kapital stekao sopstvenim angažmanom, desetine Rusa mlađih od 35 godina vode krupne poslove zahvaljujući tome što su njihovi roditelji milijarderi. Neki od tipičnih predstavnika takozvane zlatne mladeži, kako ovde pomalo pežorativno nazivaju decu bogataša, i ujedno najmlađi preduzetnici su Arkadij Abramovič (19) sin milijardera Romana Abramoviča i Elena Lužkova (20) ćerka Elene Baturine i bivšeg moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova.

Mladi Abramovič sa 17 godina postao je vlasnik 26 odsto akcija kompanije Krozbi vrednih 137 miliona rubalja (4,5 miliona dolara) dok je Lužkova sa 18 godina postala vlasnik austrijske kompanije „Elena L. Hendels”. Osim mladosti i bogatstva Lužkovoj i Abramoviču je zajedničko što ne žive u Rusiji, kao i mnogi bogati Rusi.

Zasad niko od dece bogatih Rusa nije uspeo da ostvari finansijske rezultate kakve su postigli njihovi roditelji, iako statistika pokazuje da se oko 90 odsto njih bavi porodičnim biznisom radeći kao top menadžeri u korporacijama i bankama koje su osnovali roditelji. Retki su i oni koji se samostalno upuštaju u krupne poslovne poteze, a jedan od izuzetaka je Anton Zingarevič (30) sin biznismena Borisa Zingareviča, koji je nedavno investirao oko 25 miliona funti u kontrolni paket akcija engleskog fudbalskog kluba Reding.

Ipak, teško je verovati da će neko od njih moći da se meri sa Nogotkovom koji je sa 18 godina pokrenuo sopstveni biznis polazeći praktično od nule. Jedan od petorice najbogatijih biznismena u Rusiji Vladimir Potanjin, čije je lično bogatstvo Forbs procenio na oko 18 milijardi dolara nedavno je u intervjuu za „Fajnenšl tajms” objasnio svoju odluku da najveći deo bogatstva zavešta dobrotvornim ustanovama, a ne deci.

 - Ukoliko želite da pomognete svom detetu, dajte mu milion dolara, a ako hoćete da ga uništite, dajte mu milijardu dolara. Ako oni sami zarade novac, imaće pravo da raspolažu njime kako žele, a ako im ja ostavim živeće u mojoj senci. Možda oni ne žele da budu milijarderi - 
rekao je Potanjin koji ima troje dece. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana