Kriza iznedrila nove ekonomske tigrove?

Objavljeno: 16.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Godinama su uzlazeće ekonomske sile poput Kine, Indije, Brazila i Rusije slovile za motor svetske ekonomije. No izgleda da sada i ovim uzdanicma ponestaje daha. Ipak novi "tigrovi" su već tu. 

Pojam BRIC (početna imena zemalja Brazil, Rusija, Indija i Kina) među ekonomistima već deset godina stoji za streloviti i nezaustavljivi ekonomski rast. Motor ekonomskog uzleta u Brazilu i Rusiji treba tražiti u ogromnim rezervama energenata, a u Kini i Indiji u jeftinoj radnoj snazi i niskim troškovima proizvodnje. Nakon samo nekoliko godina od uvođenja pojma BRIC, ove zemlje su se od pasivnog promatrača svetskih ekonomskih zbivanja pretvorile u aktivne i presudne učesnike, pa čak i u vreme krize u Evropi i Severnoj Americi u spasioce globalne ekonomije. Ipak sada i ove zemlje doživljavaju prva spoticanja.

Osetna kočnica

U Kini i Indiji su konjukturne prognoze za tekuću godinu smanjene sa sedam i po na sedam odsto. U poređenju s etabliranim ekonomskim silama je to doduše još uvek deset puta više (za Nemačku se za tekuću godinu procene kreću oko 0,7 odsto), ali se ipak radi o "osetnoj kočnici" kako su to nazvali svetski mediji. Razlog tome treba pre svega tražiti u rastućim cenama sirovina koje i Kina i Indija uvoze u ogromnim količinama.

No i Rusija i Brazil koje ne muče muku sa sirovinama trenutno doživljavaju stagnaciju rasta. Brazil trpi zbog rastućih plata i jačanja svoje valute kao posledice pojačanog ulaska stranog kapitala. Rusija naprotiv ima problema s odlivom kapitala. Korupcija i državne intervencije u ekonomstvo prouzrokovale su, prema nekim procenama, 2011. odliv od 85 milijardi dolara u inostranstvo. Ruska privreda bi osim toga trebalo hitno da bude modernizovana uz istovremeno smanjenje usresređenostii na energetski sektor.

Tigrovi iz drugog reda

Rastuće ekonomske sile, osim toga, nisu ostale pošteđene ekonomske krize na Zapadu. Izvoz zapinje, a unutarnja potrošnja je nedovoljna da bi pokrila ove gubitke. Prkos tome Maria Laura Lanzeni iz Deutsche Banka smatra da će tzv. BRIC zemlje i dalje slati "važne i odlučujuće" impulse svetskoj ekonomiji. No Lanzeni se istodobno pita mogu li ove zemlje zaista da odigratiju ulogu "lokomotive" globalne  ekonomije kako ih često predstavljaju. "Ovu ulogu mogu eventualno preuzeti Indija i Kina", smatra Lanzeni.

No ekonomisti već vide nove uzlazne ekonomske sile koje bi mogle da promene dosadašnju ekonomsku sliku sveta. Ove zemlje iz "drugog reda" već sada doprinose četvrtini ukupnog svetskog ekonomskog rasta. Kao "novi tigrovi" sve češće se spominju Meksiko, Indonezija i Južna Koreja. "Ove zemlje su međusobno vrlo različite, ali one podjednako privlače pažnju ulagača ", smatra Lanzeni.

Razočaravajuća Turska

Među privredama koje bi u budućnosti mogle odigrati veću ulogu na globalnom tržištu američka investiciona banka Goldman Sachs ubraja i zemlje poput Vijetnama i Filipina, ali i Pakistana i Bangladeša. No uz rezervu koja se pre svega odnosi na nestabilnu političku situaciju u nekima od ovih zemalja. Isto važi i za Egipat, Iran i Nigeriju.

Istovremeno su neke od dosadašnjih zvezda iz tzv. "drugog reda" rastućih ekonomija poput Južne Afrike ili Turske razočarale najnovijim podacima. Tako je Turska, koju su dosad uzimali za primer za uspješne reforme, nakon ekonomskog rasta od 8 odsto u godinama 2009. i 2010., 2011. zabeležila rast od "samo" 3 odsto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana