Alpha banka odustaje od spajanja sa Eurobankom?

Objavljeno: 14.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Grčka Alpha banka predložiće stopiranje planiranog spajanja s Eurobankom zbog uticaja koji je bankrot Grčke, odnosno zamena obveznica te zemlje imala na bankarski sistem, saopštio je zvaničnik banke, prenosi Reutrers.

Naime, 15. novembra deoničari obe banke odobrili su spajanje ovih banaka što bi sprečilo najveću banku Grčke koja bi se bolje nosila s efektima dužničke krize, koja je izazvala odlivanje depozita i podstakla nivo loših (nenaplativih zajmova).

Ipak, proces zamene obveznica Grčke koje su u vlasništvu privatnih poverilaca i institucija, koji je završen prošle sedmice izazvao je mnogo veće gubitke banaka nego što se očekivalo kada je spajanje bilo dogovoreno.

- Odbor Alpha banka će sazvati Glavnu skupštinu na kojoj će predložiti ukidanje odluke o spajanju na koje su deoničari pristali 15. novembra - saopštio je portparol banke.

Drugi zvaničnik Alpha Banke rekao je da će sastanak po0 tom pitanju najvaerovatnije biti održan 27. marta.

Ukupna izloženost Alpha Banke grčkim državnim obveznicama iznosi oko pola izloženosti koju Eurobanka ima prema grčkim dužničkim papirima.

Zvaničnik Eurobanke rekao je da veruje da bi spajanje bilo koristan.

- Smatrali smo da dogovor ima smisla i da između banaka postoji ozbiljna sinergija, ali ako Alpha banka to ne želite, ne možemo imati prisilan brak -  rekao je zvaničnik banke koji je želeo da ostane anoniman.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana