Grčki bankrot postao i zvaničan, ISDA presudila

Objavljeno: 14.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Nakon što je ISDA i formalno proglasila da je Grčka bankrotirala, vlasnici grčkih obveznica koji su se osigurali CDS-ovima moći će da naplate svoja grčka potraživanja u celosti od prodavaca swapova, piše ST Invest u nedeljnom pregledu tržišta kapitala. 

Prošlog petka kasno posliepodne Međunarodno udruženje za swapove i derivate (ISDA) saopštila je da je njeno nadležno povereništvo jednoglasno odlučilo da se s Grčkom dogodio “restructuring credit event”, odnosno da je s restrukturiranjem svoga javnog duga Grčka prouzrokovala nastanak “osiguranog događaja” koji povlači isplatu swapova (CDS-ova) za grčke državne obveznice.

Grčka je to uzrokovala time što je na otpis nešto više od polovine potraživanja svojim zakonom prisilila i one vlasnike njenih obveznica koji na to nisu pristali dobrovoljno. I premda ISDA nije u svetu jedino telo nadležno za tu oblast, budući da se obveznice mogu emitovati na osnovu svakakvih ugovora, njegova “presuda” znači formalno, de jure proglašenje da se Grčka oglušila o svoje međunarodne dužničke obveze, odnosno da je “bankrotirala”.

ST Invest pojašnjava i kako dalje teče postupak s grčkim swapovima. Sve grčke obveznice pokrivene swapovima ponudiće se na prodaju na berzanskoj aukciji 19. marta. Razliku do pune vrednosti (dospjele glavnice i kamate) koju duguje Grčka vlasnicima swapova nadoknadiće banke, osiguravajuća društva i drugi koji su im prodali swapove. Prema većini vodećih svetskih izvora, zavisno od toga koliko će se dobiti novca prodajom obveznica, na osnovu swapova moglo bi biti isplaćeno maksimalno 3,16 milijardi dolara, piše Reuters.

Evropske banke koje moraju da isplate taj novac navodno su se već i same hedžirale raznim metodama pa to ne bi trebalo da im bude i velik problem. Ali, ima i analitičara koji tvrde da je stvarna skrivena vrednost grčkih swapova puno veća.

Evropska unija rukama i nogama pokušavala je da izbegne “kreditni događaj” s Grčkom budući da prvi bankrot neke države u zajedničkom valutnom području znači veliku sramotu i težak politički neuspeh Unije. Evropska politika činila je velike pritiske na Evropske banke i druge finansijske institucije da sve do jedne pristanu na “dobrovoljni” otpis nešto više od sto milijardi evra svojih potraživanja od Grčke, kako ta zemlja ne bi morala da poseže za zakonskom prisilom. Ali, bilo je i grčkih poverilaca izvan Unije, pa čak i vlasnika obveznica koje nisu bile emitovane pod grčkom jurisdikcijom, na koje ni politika Unije ni sami Grci nisu mogli puno da utiču.

Ipak, presuda ISDA, koju su već optuživali da ne želi da proglasi grčki bankrot jer su banke koje bi trebale isplatiti swapove ujedno njene članice, obnovila je poverenje investitora u credit default swapove kao finansijske instrumente kojima se kreditori ipak mogu zaštititi od bankrota suverenih država, tumače u ST Investu. Tržišna cena swapova i ubuduće će odražavati stvarnu tržišnu procenu rizika od neisplaćivanja nekih državnih obveznica, a činjenica da se kupci njihovih obveznica mogu osigurati, pojeftiniće državama zaduživanje.

 Ali samo restrukturiranje duga nije u očima investitora popravilo sliku Grčke. Ugledni John Mauldin otkrio je u svom zadnjem newsletteru da se i “novim” grčkim obve­znicama već trguje premda još nisu ni zvanično emitovane. Zavisno od dospeća, kupuju se uz diskont od 71-79 odsto. I to nakon “kresanja” od 53 odsto! To znači da je tržišna vrednost originalnog grčkog duga između 12 i 14 odsto originalne nominalne vrednosti. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana