London najbogatiji region Evrope

Objavljeno: 14.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Najbogatiji grad u Evropi je London, u kome ukupna ekonomska aktivnost izražena BDP-om iznosi 78.000 evra po stanovniku, podaci su izveštaja koji je objavio Eurostat, analizirajući bruto domaći proizvod u 27 članica Evropske unije u 2009. godini.

BDP po stanovniku izražen u kupoovnoj moći kreće se u rasponu od 27% proseka koliko je zabeležno u regiji Severozapaden u Bugarskoj, do 332% odsto koliko je zabeleženo na području užeg Londona.

Vodeći regioni na lestvici regionalnih BDP-a po stanovniku u 2009 su uži London u Velikoj Britaniji (332% od prosjeka), potom  Veliko Vojvodstvo Luksemburg (266%), Brisel u Belgiji (223%), Hamburg u Nemačkoj (188%) i Bratislavski Kraj u Slovačkoj (178%).

Među 39 regiona koji po stanovniku ostvaruju125 % prosečnog evropskog  BDP-a, osam je u Nemačkoj, pet u Holandiji, po četiri u Itali i Austriji, po tri u Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji, dva u Finskoj, po jedan u Češkoj Republici, Danskoj , Irskoj, Francuskoj, Slovačkoj i Švedskoj, kao i Luksemburgu. 

 
Bratislava se, prema bruto nacionalnom dohotku izraženom u kupovnoj moći, probila među deset regiona u EU koje imaju najrazvijeniju privrednu aktivnost, dodaju iz Europskog statističkog zavoda. Kupovna moć u Bratislavi je 1,8 puta viša nego kupovna moć prosečnog Evropljanina.

Italija i Francuska su zemlje koje se, kao celine, smatraju prosečnim. Francuski prosek pada zbog nekoliko bivših kolonija u Oceaniji, a Italija ima velike razlike između sjevera i centralnog dijela zemlje s jedne strane, i juga sa druge strane.


Od 65 regija sa BDP-om nižim od tri četvrtine proseka u EU, 15 ih se nalazi u Poljskoj, po sedam u Češkoj i Rumunjskoj, šest u Mađarskoj, pet u Bugarskoj, po četiri u Grčkoj, Francuskoj (prekomorske oblasti) i u Italiji, po tri regije u Portugalu i Slovačkoj, dve u Velikoj Britaniji, po jedna u Španjolskoj, Sloveniji, Estoniji, Litvaniji i Letoniji.

Najsiromašniji region je Severozapaden u Bugarskoj gde je BDP po stanovniku samo 27% od evropskog proseka, nakon čega slede Severen tsentralen u Bugarskoj i Nord-Est u Rumunjskoj (obe sa 29%) i Yuzhen tsentralen u Bugarskoj (31%). 


 


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana