Habitfarm bankama duguje sedam milijardi

Objavljeno: 13.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Fabrika lekova „Habitfarm“ iz Ivanjice bankrotirala je po odluci Privrednog suda u Čačku. Njeni najveći poverioci su Agrobanka kojoj „Habitfarm“ duguje 4,04 milijarde dinara, AIK banka koja potražuje 2,07 milijardi i Pireus banka koja potražuje 1,2 milijarde dinara.

Proglašenjem bankrota sud je okončao jednogodišnji stečaj nad fabrikom kojom je rukovodio Radoslav - Lale Sekulić. Teoretski, sada sledi prodaja fabričke imovine kako bi se namirili poverioci kojima su priznata ukupna potraživanja od 122,8 miliona evra. Praktično je, međutim, izvesnije da poverioci ostanu bez dinara, tvrde poznavaoci.

Izvor „Blica“ iz Agrobanke kaže da je 4,1 milijardu dinara, koliko ova banka potražuje od „Habitfarma“ ozbiljan teret za svaku, pa i najbolju banku.
Na pitanje kako je moguće da su banke, pa i Agrobanka, davale kredite firmi koja je propala preko noći, naš izvor kaže da su banke trčale za tržišnim učešćem.

- Dešavalo se da i ne gledaju kome daju kredite i da ne sagledavaju rizik - kaže sagovornik „Blica“.

Ljubiša Jovanović, član Izvršnog odbora AIK banke, kaže, međutim, da ova banka sarađuje sa „Habitfarmom“ duže od deset godina.

- Fabrika u Ivanjici je bila jedini proizvođač citostatika u zemlji, doskora su imali izuzetno veliki promet i poslove. Kad smo joj davali kredite, bila je to dobra firma. Da su kojim slučajem bili pred stečajem, sigurno je da ih ne bismo kreditirali, jer vodimo računa o riziku - ocenio je Jovanović.

Na pitanje koliko je realno da potraživanja naplate prodajom imovine „Habitfarma“, Jovanović kaže da će o tome odlučiti tržište.

Po Zakonu o stečaju, od prodaje imovine firme prvo se moraju namiriti troškovi stečajnog upravnika i eventualnog procenitelja imovine. Na drugom mestu su poverioci koji imaju hipotekarne i druge zaloge, poput banaka ili Poreske uprave, dok su na trećem mestu radnici.

- Potraživanja naplati oko 25 odsto poverilaca. Odlično je ukoliko se namiri i drugi stub poverilaca, tako da radnici uglavnom ne dobiju ništa - pojasnio je Vladimir Pavlović, direktor firme WM, koja se bavi reorganizacijom preduzeća kroz stečaj.

Stečajni postupak nad „Habitfarmom“ otvoren je 19. maja prošle godine, a pošto niko nije podneo plan za reorganizaciju, Privredni sud je doneo odluku o bankrotstvu.

„Habitfarm“ je osnovan 1997. godine. Poslednjih godina, fabrika je u ukupnoj prodaji lekova u Srbiji učestvovala sa oko osam odsto.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana