Fitch je Hrvatskoj dao šansu da opravda rejting

Objavljeno: 12.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Hrvatska je jedna od retkih zemalja koja već duže vremena vuče negativne prognoze i uprkos tome uspeva da održi nivo kreditnog rejtinga.  
Osoba koja je pravilima kreditnih rejtinga rekla „ne“ i "spasila" Hrvatsku od pada u najniži rejting "junk" je Michele Nolitano, glavni analitičar u agenciji za kreditne rejtinge Fitch i jedan od čelnih ljudi odgovornih za finansijsku sudbinu Hrvatske.

U skladu s opisom posla, Napolitano je javna osoba s velikom odgovornošću, ali za razliku od kolega iz drugih delatnosti ne deli imidž s medijima, pogotovo zato što je glavni analitičar Standard & Poor's lane brutalno pretučen pa je jedva ostao živ, zbog čega se rejtingaši služe raznim merama opreza.

Hrvatska je zaista sve iznenadila jer nije postala još jedna u nizu zemalja koja je doživela "downgrade".

Michele Napolitano obrazložio je zadržavanje rejtinga Hrvatske kao pomalo neobičan korak uzimajući u obzir da je RH imala negativan predznak još od maja 2009., a običaj je kreditnih agencija da opravdaju dodeljivanje negativnog predznaka, što neretko znači pad rejtinga.

 - Hrvatskoj su dati vrlo finansijski ciljevi za idućih nekoliko meseci i ne verujem u veliku izglednost snižavanja rejtniga - ističe Napolitano. Na pitanje šta će se desiti ako Hrvatska ne ispuni te ciljeve, Napolitano ističe da bi Hrvatska trebala više da štedi i siguran je da može odgovoriti na finansijske izazove.

- Agencija Fitch želi Hrvatskoj da pruži priliku - istakao je u ekskluzivnom razgovoru o rejtingu Hrvatske, a važnost te odluke još više raste zbog poseta predstavnika S&P-a i Moody'sa hrvatskoj Vladi, koji u idućim nedeljama takođe nameravaju da procene rejting zemlje.

Rok od četiri meseca

Hrvatska će nesumnjivo morati da reši važna pitanja, a Fitch očekuje rezultate vrlo brzo. Do juna ili jula 2012. Vlada će morati da predstavi egzaktan plan reforme i konsolidacijski program kojim će trebati da definiše strukturalne slabosti i unaprediti potencijal rasta uz brži napredak u rešavanju spoljnog duga.

Naime, negativan predznak predstavlja rizik koji proizlazi iz rastućeg deficita u državnom budžetu, visokog nivoa duga s uzlaznom putanjom i slabog rasta BDP-a. Međutim, Hrvatska je uspela da održi ekonomsko stanje i spoljni deficit bez intervencije MMF-a, a to je bio jedan od važnih pokazatelja koji su prevagnuli u zadržavanju rejtinga.

Iako se država i dalje bori s krutim tržištem rada i slabijim poslovnim okruženjem koje uvelike utiče na konkurntnost, kao i najmanjim rastom BDP-a u centralnoj i istočnoj Evropi u 2011. od 0,2 odsto, agencija veruje u namere Zorana Milanovića, koje uključuju uvođenje zakona radi veće fleksibilnosti tržišta rada i jačanje poslovnog okruženja i poreski sisem koji će pogodovati korporativnom sektoru i stranim investitorima i smanjiti teret birokracije.

Hrvatska će morati da ispuniti te zahteve i pre zvaničnog pristupanja EU 2013., a Napolitano veruje da će ih realizovati jer u protivnom gubi pravo na najveću finansijsku pomoć iz fondova EU.



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana