ECB prihvata grčke obveznice kao kolateral

Objavljeno: 09.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Evropska centralna banka objavila je da će ponovo prihvatati grčke državne obveznice kao kolateral za kredite bankama, nakon privremene suspenzije krajem prošlog meseca. 

Kako navodi u saopštenju, veće za monetarnu politiku "odlučilo da će se dužnički instrumenti koje je Grčka izdala ili za njih u celosti garantuje ponovo prihvatati kao kolateral u kreditnim operacijama u evrosistemu". Krajem februara banka je objavila da privremeno neće prihvatati grčke obveznice kao kolateral za zajmove bankama, nakon što je agencija Standard & Poor's snizila grčki rejting na "selektivni stečaj". ECB je odlučio da povuće tu suspenziju, navodi se u najnovijem saoopštenju.

Evrozona je sporazumom o pomoći Grčkoj odlučila da odobri Atini do 130 milijardi evra novih kredita dok su privatni poverioci tokom noći sporazumom o zameni obveznica otpisali dodatnih 107 milijardi evra grčkog duga. 

Agencija Standard & Poor's istakla je u odluci o sniženju grčkog rejtinga da će u slučaju da se realizuje zamena obveznica "verovatno razmotiriti mogućnost poništenja ocene o selektivnom stečaju i podizanja grčkog rejtinga na 'CCC', koji bi odražavao ocenu grčkog boniteta u predstojećem razdoblju". 
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana