Španci generalnim štrajkom protiv reformi

Objavljeno: 09.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Španski sindikati najavili su da će 29. marta održati opšti štrajk jer se nisu s vladom dogovorili oko reforme zakona o radu koji poslodavcima treba da omogući jeftinije otpuštanje radnika i ograniči usklađivanje plata s porastom inflacije. 

Reforma zakona o radu deo je mera kojima vlada desnog centra nastoji da podstakne privredu koja je verovatno već ušla u recesiju, kao i povećati zapošljavanje u zemlji s nezaposlenošću koja iznosi 23 odsto.

Španski troškovi zaduživanja premašili su zadnjih sedmcia troškove zaduživanja Italije, jer je premijer Mariano Rajoy priznao da neće moći da ostvari zadani cilj smanjenja budžetskogdeficita na 4,4 odsto što je bilo dogovoreno s Briselom.

Rajoy je najavio da će deficit budžeta Španije narasti na čak 5,8 procenata BDP-a u 2012., a to je gotovo dvostruko više u odnosu na gornju dopuštenu granicu u EU od tri posto BDP-a.

 Prema anketi koju je sprovela agencija Metroscopia, 74 odsto Španaca ne veruje da će reforma zakona o radu pomoći stvaranju radnih mesta.

Međutim, prema istoj anketi, 67 odosto ispitanika ne veruje ni da će opšti štrajk bilo kako pomoći i predviđaju da se može samo pogoršati stanje ekonomije.

Španija je zadnji opšti štrajk održala u junu 2010. Bio je to je prvi opšti štrajk u osam godina ali je generalno imao slabe učinke zemlji u kojoj sindikati zastupaju manje od petine radnika. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana