`Dinar će biti naša valuta još dve decenije`

Objavljeno: 09.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Božidar Đelić bivši potpredsednik Vlade Srbije kaže da nervoza oko kursa postoji zato što su dugovi građane i privrede vezani za evro, ali i da će dinar sa fluktuirajućim kursom biti naša valuta još naredne dve decenije.

- Prva iluzija je da možemo ući u evrozonu. Oni koji to pričaju kao da nisu živeli na istoj planeti prethodne tri godine. Neki u evrozoni bi da izbace Grčku, kamoli da prime nove članice. Dinar će biti naša valuta bar još dve decenije, kaže Božidar Đelić.

Prema njegovim rečima nije "upitno ni realno fiksirati  kurs jer bi to podrazumevalo da domaću valutu centralna banka brani do poslednjeg evra rezervi.

- Tako da je debata o kursnom režimu završena i pre nego što je počela: Srbija će u naredne dve decenije imati flukturirajući kurs.

Prema njegovim rečima krajnje je vreme da se daju poreski i drugi podsticaji za štednju u dinarima.

 - To je jedini način da bi mogli da se, kao u Poljskoj i Češkoj, zadužujemo u domaćoj valuti. Naravno, da bi krenuli u ozbiljnu dinarizaciju ekonomije, moramo imati i period stabilnosti cena i kursa - napominje Đelić.

On objašnjava i da NBS mora kroz svoje instrumente da obezbedi da inflacija padne što pre, ali priznaje da guverner u pravu kada kaže da nijedna Centralna banka nije uspela bez komplementarnih mera vlade.  

Reformske mere vlade su ono što mora hitno da se preduzeme smatra Đelić.

- Zbog drugog talasa krize koji potresa Evropu moramo biti spremni da, ukoliko se u sledećih nekoliko nedelja vidi da javni prihodi nisu na očekivanom nivou, hrabro reformišemo javne finansije i uštedimo tamo gde to ne ugrožava privredni rast - kaže Đelić.

On međutim smatra da reforma javnih finansija ne treba da počne smanjenjem plata i otpuštanjima u javnom sektoru. Prema njegovom mišljenju ima puno načina kako mogu da se srede javne finansije, pre nego što se krene u reformu javnog sektora.

- Prvo, kroz centralizaciju javnih nabavki. O tome se dugo raspravlja, te ne razumem stranku koje trenutno koči u Skupštini usvajanje upućenih izmena i dopuna zakona. Drugo, Poreska uprava i druge inspekcije moraju mnogo više da gase crnu i sivu ekonomiju, a ne da kontrolišu samo one koji se trude da rade po zakonu. Ipak, najjači instrument se odnosi na upodobljavanje poreske politike, nivoa deficita i strukture budžeta. Mislim da je došlo vreme da se, kao 2001. godine kada sam bio ministar finansija, ukinu sopstveni prihodi budžetskih korisnika i raznih ministarstava, uz gašenje šume paradržavnih institucija koje su nikle pod plaštom evrointegracija, a žive neuporedivo bolje od građana koji ih finansiraju - naglašava Đelić.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana