Srbija izlazi iz krize 2013?

Objavljeno: 07.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Predsednik Srbije Boris Tadić nedavno je izjavio da će prema procenama Srbija sigurno izaći iz krize 2013. godine, a sa tom ocenom akutelnog predsednika Srbije složila se i većina privrednika i ekonomista koje je Blic anketirao.

Oni tvrde da će eventualni izlazak iz krize i prosperitet zavisiti od nove vlade i od toga koliko je ona ozbiljna da sprovede reforme.

Uz opasku da će svaki privrednik kad ga pitate šta misli o budućnosti svoje kompanije dati odgovor da će vreme pokazati, Bojan Radun, izvršni direktor „Nektara” iz Bačke Palanke, kaže da ne samo Srbiji, već i celom regionu međunarodne finansijske institucije predviđaju simbolični rast BDP.

- Sve te institucije, naročito u drugoj polovini godine, najavljuju veliki oporavak, a što sam lično mogao da čujem u regionu, svuda gde „Nektar” u eksjugoslovenskim republikama posluje. Srbija, ma koliko to paradoksalno zvuči u ovom momentu, u najboljem je položaju u okruženju, tako da ćemo kad krenemo s oporavkom imati najzdraviji i najveći rast - ističe Radun. 

Njegov lični stav i očekivanje je da u drugoj polovini godine krene s beleženjem boljih rezultata u ekonomiji.

Ekonomista Vladimir Gligorov
ističe da, kada je reč o oporavku privreda evrozone, konstatacija da se izlazi iz krize je možda tačna, ali za Nemačku i privrede u srednjoj Evropi i u severnim zemljama. Kada je reč o jugu Evrope, tu su izgledi rđavi bar još nekoliko godina.

- Što se Srbije tiče, to dosta zavisi od politike nove vlade. Računam da će se eventualni pozitivni efekti moći da se osete tek negde u sledećoj godini -  ističe Gligorov. 

Isto mišljenje ima i Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu.

- Najrealniji scenario ozbiljnijeg zaokreta desio bi se na završetku mandata nove vlade, i to sredinom ove decenije i tek tada bismo mogli da osetimo efekte ozbiljnog rešavanja problem - kaže Nikolić. 

Privreda je poslednjih godina u fazi stagnacije. U problemu smo jer nalet koji je postojao 2006, 2007. i 2008, odnosno do pojave krize kada je beležen visok priliv kapitala, smatra naš sagovornik, propustili smo da iskoristimo produktivnije, da postavimo temelje budućeg razvoja.

Nikolić kaže sa smo uspeli enormno da se zadužimo, što je naravno teret za budućnost.

Da će kriza imati duplo dno, privrednici su predvideli odavno. Toplica Spasojević, vlasnik „ITM grupe”, naglašava da će 2013. biti lakša, ali da je ostalo neizvesno koliko će Srbija uspeti da sačuva kapacitete.

- Morali smo da se više bavimo strukturnim reformama i uređenjem privrednog ambijenta kad već nismo mogli da se razvijemo proteklih godina. Mi i danas možemo da vidimo kako da pomognemo preduzećima da izađu na ona tržišta na koja mogu da se takmiče u svetu, kao što su sektor energetike, poljoprivrede. Za to nam treba novac, jeftin i dugoročan, jer je to način da se brže izađe iz krize i sa više očuvanim kapacitetima -  ističe Spasojević.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana