Grčki bankrot koštao bi evrozonu bilion evra

Objavljeno: 06.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Reuters

Haotični bankrot Grčke ostavio bi Italiju i Španiju zavisne od strane pomoći kako bi se sprečilo širenje "zaraze" i uzrokovala šteta veća od bilion evra u evrozoni, upozorila je grupa koja predstavlja privatne poverioce Atinskih obveznica.

Grčki privatni kreditori imaju rok do četvrtka uveče da se odluče hoće li učestvovati u zameni obveznica Grčke što je deo plana vrednog 130 milijardi namenjenog spašavanju te zemlje i smanjenju njenih dugova za više od 100 milijardi evra.

Analitičari tvrde da je dokument Instita za međunarodne finansije u koji je Reuters imao uvid, a koji nosi datum 18. februaru i oznaku "poverljivo" dizajniran da alarmira invstitore da učestvuju u zameni obveznica.

- Moguće su neke vrlo važne i štetne posledice koje će proizaći ukoliko dođe do haotičnog bankrota Grčke. Teško je dodati sve potencijalne rizike sa bilo kojim stepenom preciznosti, ali teško je očekivati da oni neće preći bilion evra - stoji u dokumetnu IIF-a.

Ako se posao sa Grčkom raspadne, Evropska centralna banka verovatno će pretrpjeti značajne gubitke, procene su da je izloženost ka Grčkoj od 177 milijardi evra više od 200 odsto osnovnog kapitala ECB-a.

I Irskoj i Portugalu će trebati pomoć da se zaštite od udara koji će doći od Grčke, što bi moglo da košta čak 380 milijardi evra tokom pet godina, procenjuje IIF.

Haotični bankrot Grčke zahtevaće i dodatnu potporu za Španiju i Italiju, kako bi se oduprele domino efektu, što bi moglo da košta dodatnih 350 milijardi evra, navodi se u dokumentu.

IIF, koji je pomogao u pregovarima za zamenu grčkih obveznica u ime privatnih poverilaca, takođe je rekao da će kriza u Grčkoj zahtevati masovne dokapitalizacije banaka, koje lako mogu dostići nivo od 160 milijardi evra.

Investotori su pod pritiskom da pristanu na dil zamene obveznica, akt kojim će izgubiti gotovo tri čestvrtine hartija koje su držali.

Grčkoj je potrebno da čak 90 odsto ili više poverilaca koji drže obveznice pristanu na zemnu duga. Ako zamena obveznica be bude očekivana, ali ipak dostigne 75 procenata, očekuje se da će to prisiliti druge poverioce da i protiv svoje volje potpišu zamenu deonica što je poznao kao "kolektivna akcijska klauzula" (CAC).

Venizelos je inače ranije najavio da neće oklevati da aktivira CAC zakone ukoliko 75 odsto poverilaca pristane na dogovor.

Desetine najvećih grčkih poverilaca, koji se nalaze u Upravnom odboru IIF-a najavili su da će podržati zamenu hartija Grčke. Oni inače drže jednu petinu od 206 milijardi evro-obveznica koje su u opticaju.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana