Fitch potvrdio rejting Hrvatske

Objavljeno: 05.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Kreditna agencija Fitch Ratings potvrdila je Hrvatskoj kreditni rejting BBB-, sa negativnim izgledom.

- Uprkos nekim pozitivnim početnim koracima nove vlade, dalje mere fiskalne konsolidacije i strukturalne reforme su potrebne kako bi se podstakao ekonomski rast i stabilizovale javne finansije. U međuvremenu, veliki hrvatski budžetski deficit, visoki javni i spoljni dug i teški uslovi zaduživanja u okruženju, znače da rizik za rejting i dalje postoji, navela je ona - rekla je Michele Napolitano, iz agencije Fitch.

Javne finansije ostaju ključni problem i Fitch smatra da je dinamika hrvatskog javnog duga neodrživa bez ozbiljnog srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije. Prema budžetu za 2012. vlada očekuje manjak od 3,8% BDP-a, u poređenju s 5,5% u prošloj godini, zahvaljujući smanjivanju rashoda od 3,4 milijarde kuna ili 1% BDP-a. Ako vlada uspe srednjoročno da sprovede plan smanjivanja deficita, to će dovesti dinamiku duga na održiv nivo, piše u saopštenju.

Iz Fitcha veruju da su projekcije prihoda optimistične, ali da će vlada morati da uvede nove rezove kako bi ostvarila željeno smanjenje deficita. Iz agencije te mere očekuju u najavljenom rebalansu budžeta. Kad vlada to ne bi učinila i ne bi ispunila zadane fiskalne ciljeve, to bi moglo da dovede do smanjivanja rejtinga, jasno je navela agencija.

Na rejting negativno utiče i spori ekonomski rast (u proseku 0,1% u poslednjih pet godina). Fitch za ovu godinu predviđa pad BDPa od 1%. Slaba konkurentnost i poslovna klima, uska izvozna baza i nefleksibilni kurs, visok nivo duga i strukturalna rigidnost će verojatno obuzdavati rast u nedostatku dubljih strukturnih reformi. Vlada je obećala da će sprovesti reforme tržišta rada do sredine 2012., koje bi podržale srednjoročni rast. Mere za podsticanje rasta su nužne za zadržavanje rejtinga, smatraju u Fitchu.

Iz agenciju su dodali da bi odstupanje od zadanih fiskalnih ciljeva ili nepokretanje strukturnih reformi za podsticanje rasta dovelo do snižavanja rejtinga. Pritisci na bilans plaćanja koji su doveli do pada direktnih stranih ulaganja se takođe negativno odražavaju na rejting.

S druge strane, na rejting bi pozitivno uticalo kada bi se ostvario planirani deficit budžeta, stabilizacija javnog duga i ostvario održivi rast BDP-a.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana