Island sudi premijeru zbog bankrota

Objavljeno: 05.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Bivši premijer Islanda Geir Harde prvi je lider jedne države koji će pred sudom odgovarati zbog toga što je 2008. godine doveo državu na ivicu bankrota.

Iako je finansijska kriza pogodila čitav svet, za većinu Islanđana bivši premijer je jedini krivac za to što su masovno ostali bez posla i kuća, kada je najveća banka u državi bankrotirala, što je doveli do potpunog obezvređivanja nacionalne valute i velike inflacije.

Javni tužilac ga je optužio za nepreduzimanje mera iz svoje nadležnosti koje bi sprečile finansijski kolaps, od kojeg se država još nije oporavila.

Harde je odbacio sve optužbe, nazvavši ih "političkom progonom", i tvrdi da će biti oslobođen pred specijalnim sudom, koji je, prvi put u istoriji Islanda, formiran samo zbog tog procesa.

Mišljenja pravnih stručnjaka o suđenju su podeljena. Dok jedni tvrde da premijer i vlada nisu mogli da predvide globalnu finansijsku krizu, ni da spreče njene oposledice, posebna parlamentarna komisija je zaključila da oni "nisu imali ni snage ni hrabrosti da postave u tom trenutku razumne limite finansijskom tržištu".

Podeljen je bio i parlament, koji je nedavno sa 33 glasa za i 30 protiv odlučio da se bivši premijer izvede pred sud, ali su trojica njegovih najbližih saradnika oslobođeni optužbi.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana