`Bogate zemlje vode valutni rat protiv siromašnih`

Objavljeno: 05.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Predsednica Brazila Dilma Rousseff obrušila se na bogate nacije zbog cunamija jeftinog novca, koji je zapretio kanibalizaciji siromšnijih država, u koje ona ubraja i Brazil, prenosi Reuters. 

Iako čelnica Brazila nije imenovala vladu ni centralnu banku na koju misli, jasno je da nena kritika ide na račun ECB-a, Feda i centralne banke Japana, koje politikom niskih kamata i emisijom jeftinih pozajmica stvaraju talase kapitala, koji se sliva u siromašnije države, zbog čega valute tih država poskupljuju, čime ugrožavaju sektore orijentisane na izvoz.

Brazilski real je pod pritiskom kapitala, koji beži iz Europe i traži tržište s velikim prinosima, porastao već 8 odsto od početka godine, a i pre je bio na nivou koji zabrinjava brazilsku vladu.

 - Imamo valutni rat koji je temeljen na ekspanzionističkoj monetarnoj politici koja stvara nejednake uslove za konkurentnost - izjavila je Dilma Rousseff.

Brazil je, pokušavajući da se izbori s rastom reala, uveo porez na strane kredite, ali real je uprkos tome nastavio rast. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana