Italiju je nemoguće reformisati?

Objavljeno: 01.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Plan italijanske vlade za deregulaciju sektora usluga i podsticanje privrede toliko je oslabio nakon poslednjih amandmana u parlamentu da se pojačava utisak o Italiji kao o zemlji koja se ne može reformisati, ocenio je juče Institut Bruno Leoni, ugledna institucija za istraživanje tržišta. 

Paket mera ionako nije bio posebno moćan ni kada ga je tehnokratska vlada Marija Montija predstavila 20. januara, a potom je samo bivao sve slabiji kako se razvodnjavao u parlamentu, stoji u saopštenju instituta.

- Rezultat je razočaravajući i znači da će se Italiju u inostranstvu ponovno oceniti kao zemlju koja se ne može reformisti jer je talac partikularnih interesa većih ili manjih činioca - citiraju se reči direktora instituta Alberta Mingardija.

Paket, koji predviđa mere u raznim područjima, od farmaceutske industrije, taksi prevoza, banaka ili advokatskih usluga, trebalo bi danas da bude stavljen na glasanje u Senatu, a mora da bude potvrđen najkasnije do polovine marta.

Nakon vanredno žestokih rasprava koje su o tom paketu vodili razni parlamentarni odbori malo je verojatno da će doživjeti značajnije izmene do trenutka kad bude poslan u Zastupnički dom parlamenta, koji će o njemu glasati nakon Senata.

Paket je nakon predstavljanja dobio veliku potporu izvan Italije, a Monti je delovao kao premijer koji je preokrenuo stanje u zemlji i spasio je bankrota, koji joj je opasno pretio u decembru prošle godine.

Ipak, značajan broj ranih vladinih predloga poput ublažavanja ograničenja za otpuštanje radnika i deregulaciju diskontnih cena u trgovinama izbačen je nakon što je vlada odobrila paket, a mnoge druge mere su više ili manje razvodnjene amandmanima u parlamentu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana