Novi stanovi za zaštićene stanare

Objavljeno: 01.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Novosti

Zaštićeni stanari i zakupci nekretnina u zadužbinama moći će da postanu vlasnici kvadrata ako parlament usvoji Predlog izmena i dopuna Zakona o stanovanju.

Po ovom rešenju, lokalne samouprave će, uz finansijsku pomoć države, biti dužne da do kraja 2016. godine obezbede stanove za preseljenje, u koje će se useliti zaštićeni stanari i zakupci, koji će potom imati pravo da te nove kvadrate i otkupe.

Prema procenama Ministarstva za prostorno planiranje, zahvaljujući izmenama Zakona o stanovanju, stambeni problem rešiće oko 3.500 do 4.000 porodica.

- Izmenom Zakona propisana je obaveza lokalnim samoupravama da do kraja 2016. godine obezbede kvadrate za preseljenje zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana -  
kaže Jadranka Negovanović, savetnik u Ministarstvu za prostorno planiranje. 

Ona objašnjava da to pravo važi samo za one stanove, koje su vlasnici stekli kao useljive do donošenja Zakona o nacionalizaciji odnosno do 26. decembra 1958. godine. Takođe, pravo na preseljenje dobiće i zakupci stanova, koji su u vlasništvu aktivnih zadužbina.

Prema istraživanju, koje je urađeno 1996. godine u Srbiji je, prema procenama, bilo oko 10.000 zaštićenih stanara. Tu cifru niko nije potvrdio, ali ni demantovao.

Država do preciznog podatka može da dođe preko Poreske uprave, jer su zaštićeni stanari jedina kategorija koja plaća pola cene poreza na imovinu.

Naravno, ti stanovi za preseljenje treba i da se izgrade. Prema predlogu izmena zakona, 60 odsto novca za gradnju biće izdvojeno iz republičkog budžeta, a ostatak je obaveza lokalnih samouprava.

 Zahtev za preseljenje može da podnese i vlasnik nekretnine i zakupac do juna 2013. godine, a potom lokalna samouprava obezbeđuje lokacije i pravi program izgradnje stanova. 

 - Zakupci će dobiti odgovarajuće stanove, što znači da po veličini i udobnosti odgovaraju nekretninama iz kojih se iseljavaju, ali ne i po lokaciji. Jer je nemoguće da, ako se neko iseljava iz Knez Mihailove ulice, tu sada zidamo novu zgradu kako bismo ga preselili. Broj soba u novom stanu odgovora broju članova domaćinstva, a najviše može da bude četvorosoban. Ako zakupac ne želi da napusti nekretninu, vlasnik stana može da podnese zahtev za iseljenje, spor se rešava na sudu i na kraju će ipak morati da se iseli -  ističe Jadranka Negovanović 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana