Grčka smanila plate u javnom sektoru

Objavljeno: 29.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Skupština Grčke je izglasala još jedan zakon kojim se smanjuju penzije i plate u javnom sektoru, kako bi se smanjili budžetski rashodi i time ispunili zahtevi poverilaca Grčke u zamenu za novi paket pomoći.

Sniženjem minimalnih zarada, koje će biti ozakonjeno bez potrebe za daljim usvajanjem u parlamentu, standardna minimalna mesečna plata od 751 evro biće snižena za 22 odsto. Za zaposlene mlađe od 25 godina to smanjenje će biti još drastičnije i iznosiće 32 odsto.

Uz to će biti uvedeno zamrzavanje plata u javnom sektoru sve dok stopa nezaposlenosti, koja sada dostiže 21 odsto, ne padne ispod 10 posto, prenela je agencija Reuters.

Penzije su za 10 odsto smanjene uz prvi paket mera štednje, 2010. godine, što je bio uslov za pomoć EU i MMF od 110 milijardi evra. Novi zakon donosi i smanjenje za 10 odsto plata lokalnih i regionalnih vlasti, kao i fuziju istraživačkih ustanova čiji broj će se prepoloviti: sa 56 na 31.

Uz niz smanjenja budžeta mnogih ministarstava, uključujući i najvažnije Ministarstvo rada i službu socijalnog osiguranja, u zakonu o rebalansu budžeta za 2012, deficit ipak raste na 6,7 odsto BDP sa 5,4 odsto koliko se prvobitno planiralo.

Uporedo sa zahuktavanjem grčkog zakonodavnog procesa radi ispunjavanja budžetskih obećanja, premijer Grčke Lukas Papademos, danas bi trebalo da se sastane sa predsednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barozom pred samit EU 1. i 2. marta.

Grčka je pod snažnim pritiskom da preduzme hitnu akciju posle niza neispunjenih obećanja u poslednje dve godine da će smanjiti budžetske izdatke i reformisati razrušenu ekonomij

U utorak je demonstriralo nekoliko stotina pripadnika policije, vatrogasne službe i obalske straže zbog smanjenja svojih plata, u nekim slučajevima do 40 odsto. Okupivši se ispred Supštine u Atini, spalili su nacističku zastavu. 








 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana