Grci čuvaju evre u čarapi

Objavljeno: 29.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Mogući bankrot države i povratak na staru nacionalnu valutu drahmu ozbiljno zabrinjava grčke štediše, koji su od decembra 2009. do decembra 2011. godine iz komercijalnih banaka povukli 63,3 milijarde evra ili 26,6 odsto depozita.

Tempo povlačenja novca sa štednje lane je vidljivo ubrzan, kada su Grci sa svojih računa "skinuli" 35 milijardi evra (16 odsto BDP-a zemlje u prošloj godini).

Ipak, najveći deo štednje povučene iz banaka Grci nisu polagali u strane banke.

U zadnje dve godine u strane je banke preneseno samo 16 milijardi evra, i to trećina u Veliku Britaniju, odakle stižu informacije da je s početkom krize naglo porastao interes bogatih Grka za luksuzne nekretnine, piše ruski poslovni dnevnik RBC Daily. Oko 10 odsto povučenih sredstava završilo je u Švajcarskoj, a ostatak na Kipru i u drugim zemljama evrozone.

Ogroman deo sredstava skinutih s računa (47,3 milijarde evra) ostao je međutim u Grčkoj. Nekoliko milijardi je svakako potrošeno zbog pada prihoda domaćinstava kao posledica rastuće nezaposlenosti, ali grčki ministar finansija Evangelos Venizelos smatra da se velik deo novca čuva u bankarskim sefovima ili kod kuće u čarapi. Venizelos se upravo zato obratio građanima apelujući da vrate svoju ušteđevinu u finansijski sistem zemlje.

U svom izlaganju u parlamentu Venizelos je naglasio činjenicu da je zahvaljujući drugom paketu finansijske pomoći evropske unije rešen problem refinansiranja grčkih banaka i oslabljena opasnost od bankrota zemlje, tako da nema smisla da se novac čuva kod kuće ili u stranim bankama.

Za sada još nema podataka da li su se Grci odazvali pozivu ministra finansija, ali prema nezvaničnim informacijama iz bankarskih krugova, visina depozita u grčkim bankama je u januaru pala za oko dve milijarde evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana