Nećemo imati ni dug da vratimo

Objavljeno: 29.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Alo, B92

Vlada je za nepune 4 godine zadužila građane Srbije za više od 8 milijardi evra, a Skupština je čak 81 put glasala za nova zaduženja. Najgore od svega je što ovaj novac nije potrošen u razvoj infrastrukture i otvaranje radnih mesta, već je sve otišlo na budžetska davanja javnom sektoru i otplatu već dospelih rata. 

Ova vlada nas je u proteklih 1.300 dana svakog dana zaduživala za čak 6,5 miliona evra, što je svakog građanina koštalo Vladavina 1.171 evro, a svaku porodicu 3.339 evra.

Istovremeno, broj nezaposlenih je povećan za 300.000, po zvaničnoj statistici 700.000 građana živi ispod praga siromaštva i gurnuto je na kazan narodnih kuhinja.

Kurs domaće valute, kao i standard građana su u stalnom padu.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da se ova vlada zadužila mnogo više od prethodnih najviše zbog glomazne koalicije u kojoj je svako hteo da troši koliko hoće.

- Novac od kredita je otišao za redovno servisiranje plata i penzija u javnom sektoru. Već na videlo izlaze problemi s ovogodišnjim budžetom pošto je u petak jedva prikupljen novac za isplatu penzija - otkriva Zdravković.

Stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže da je aktuelna vlast raskrčmila državu, a sad taj problem ostavlja građanima i nekoj budućoj vlasti.

Bušatlija ističe da je Srbije direktno kroz kredite zadužena oko 6 milijardi evra, a MMF je otišao iz Srbije zbog toga što vlast nije želela da u zaduženje uračuna i garancije koje je vlada davala javnim preduzećima, a za koje svi znaju da ih neće otplatiti ta preduzeća već država, odnosno građani.

- Za ovoliki novac je urađeno nešto malo na Koridoru 10, i to je sve. Najgore je što je struktura tih dugova vrlo loša i moglo bi se i do kraja ove godine čak desiti da više ne možemo da vraćamo dug, kao što se to desilo Grčkoj - smatra Bušatlija.

Spoljni dug Srbije na kraju prošle godine dostigao je 24 milijarde evra, a unutrašnji javni dug je dostigao 15 milijardi evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana