S&P: Grčka u `selektivnom bankrotu`

Objavljeno: 28.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Rejting agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je rejting Grčke na "selektivni bankrot" nakon što je Atina sklopila sporazum s poveriocima o zameni obveznica.

U agenciji tumače da su uslovi sporazuma bili okidač za najnovije sniženje grčkog rejtinga. I pre najnovijeg smanjenja grčkog rejtinga grčke obveznice su po mišljenju S&P-a bile bezvredne.

Banke i druge finansijske institucije pristale su da zamene stare grčke obveznice novim čija je vrednost puno manja. Ako se uključe i kamate, banke su na gubitku većem od 70 odsto. Vlada je zvanično pokrenula postupak zamjene prošlog petka.

Iz S&P-a su poručili da će ponovo oceniti bonitet Grčke nakon što zamena obveznica bude dovršena i da bi tada mogli da podignu rejting novih obveznica na nivo 'CCC'.

Sličan potez prošle sedmice povukla je i agencija Fitch.

Grčka vlada kazala je da je očekivala takav potez i da on neće naštetiti bankarskoj industriji.

- Najnoviji rejting ni na koji način ne utiče na grčki bankarski sistem budući da je centralna banka sprečila eventualan uticaj na likvidnost - saopštilo je ministarstvo finansija.

Nakon najnovijeg sniženja grčkog rejtinga Evropska centralna banka (ECB) objavila je da do sredine marta neće prihvaćati grčke obveznice kao garanciju (kolateral) za kredite. Taj potez je uglavnom bio očekivan budući da je ECB već mesecima upozoravao da ne može kao garanciju da prihvaćata obveznice zemalja koje su u stečaju.

Banke na koje se ta odluka odnosi moći će i dalje da se zadužuju kod matičnih centralnih banaka u sklopu programa osiguranja likvidnosti u hitnim slučajevima. Prema takvom programu banke se mogu zaduživati kod matične centralne banke uz dozvolu ECB-a ali matična centralna banka snosi rizik eventualnih gubitaka.

Iz ECB-a su poručili da će ponovo početi da prihvataju grčke obveznice kao jemstvo sredinom marta kada stupa na snagu program kojim će evrozona osigurati dodatne garancije za zaštitu ECB-a od gubitaka.

ECB i čelnici evrozone kreirali su program dopunskih garancija kako bi uskladili obavezu poštovanja ECB-ovih propisa o jemstvima i potrebu grčkih banaka za finansiranjem tpekom postupka zamene obveznica. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana