G20: Evropa prvo mora da zvuče ruke u svoj džep

Objavljeno: 27.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Zemlje evrozone moraju da ulože više novca u krizni fond kako bi se stvorili uslovi da im zemlje grupe G20 priskoče u pomoć, poručili su ministri finansija 20 najvećih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju na sastanku u Mexico Cityju. 

Ministri su rekli da je taj potez "ključan" za njihovu odluku da osiguraju više sredstava za Međunarodni monetarni fond kako bi on mogao da pomogne zaduženoj regiji.

Ovog meseca čelnici evrozone osnovali su stalni krizni fond vredan 500 milijardi evra. Strahuje se da njegovi kapaciteti neće biti dovoljni da se pomogne jako zaduženim državama.

- Evrozona mora prvo da posegne u voj u džep a to, iskreno rečeno, nije učinila -  rekao je britanski ministar finansija George Osborne.

- Dok to ne učini, ne dolazi u obzir da Velika Britanija, a verojatno ni druge zemlje izdvoje dodatni novac za MMF - upozorio je Osborne.

Svako povećanje kreditnih kapaciteta kriznog fonda evrozone verojatno će dodatno pojačati pritisak na vodeće ekonomije evrozone, pogotovo Nemačku.

 Najveća privrede evrozone dosada se opirala pozivima da poveća kapacitete kriznog fonda, šaljući podeljene signale o mogućoj promeni mišljenja.

 Uoči sastanka grupe G20 nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble napisao je u članku objavljenom u meksičkim novinama El Universal da je protiv takvog poteza.

- Trebamo li dodatno da povećamo krizni fond? Odgovor je glasno ne - napisao je Schäuble.

- Time ne samo da se ne bi rešili problemi dugova i konkurentnosti koji su doveli pogođene zemlje u trenutno stanje, već bi se takođe poništio podsticaj vladama da sprovode konsolidaciju i reforme - istaknuo je nemački ministar finansija.

Međutim, nakon sastanka Schäuble je ipak rekao da će čelnici evrozone razmotriti to pitanje i odluku doneti već sledećeg meseca.

U međuvremenu je poverenik Evropske unije za ekonomsku i monetarnu politiku Olli Rehn pozvao čelnike regiona da reše to pitanje što je prije moguće.

 - Jedna je od ključnih lekcija ove krize da što duže čekamo, to višu cenu plaćamo - rekao je Rehn.

 Ministri finansija G20 upozorili su takođe da su rizici za globalni ekonomski rast i dalje vrlo izraženi.

 - Međunarodno ekonomsko okruženje i dalje karakteriše neujednačen razvoj, sa slabim rastom u razvijenim ekonomija i jačim, ali usporenim rastom na tržištima u nastajanju - naveli su ministri u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana