Na internetu nude i robu koju nemaju

Objavljeno: 24.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Građani Srbije nemaju dovoljno poverenja u kupovinu preko interneta, a sudeći po nepravilnostima koje je u kontroli tog sektora utvrdila tržišna inspekcija, njihova uzdržanost ima i delimično opravdanje.

Problemi prilikom kupovine putem interneta, naime, odnose se najčešće na isticanje cena na internet stranicama, ponudu robe koju prodavac nema na raspolaganju, kao i na to da trgovci ne vode propisanu evidenciju.

Pri tom, inspekcijski nadzor u Srbiji otežan je zbog činjenice da se teško može doći do „zemaljske“ adrese trgovca, jer se često oglašavaju oni čiji su domeni registrovani u stranim zemljama. Ipak, u prethodnom periodu tržišna inspekcija je samo u kontroli 11 firmi, donela šest rešenja za otklanjanje nepravilnosti i podnela šest prijava prekršajnom sudu protiv internet prodavnica bele tehnike i mobilnih telefona i opreme.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine navode za Danas da je tržišna inspekcija vršila kontrole kojima je utvrđeno i da su potrošači naručivali robu po ceni koja je bila na internet prezentaciji, a prilikom preuzimanja robe prodavac je zahtevao doplatu. Dešavalo se, kažu, i da trgovac ne može da isporuči naručeni artikal, „jer ga nema na stanju, ili nema proizvod istog kvaliteta, dezena, boje“, pa u tom slučaju navodi kupca na kupovinu drugog proizvoda ili odlaže isporuku do nabavke naručene robe.

- Odredbama Zakona o oglašavanju propisano je da se trgovac ne može reklamirati zakonom zabranjene proizvode, usluge ili druge preporuke. Međutim, pojedini on lajn trgovci ogrešili su se i o tu odredbu, što je inspekcija utvrdila prilikom kontrola - objašnjavaju u tržišnoj inspekciji.

U Sektoru za zaštitu potrošača ovog ministarstva napominju da je najčešća prepreka u domaćoj elektronskoj trgovini nepoverenje kupaca u sigurnost internet prodaje, u smislu njihove bezbednosti, nepostojanja zaštite privatnosti, mogućnosti plaćanja na internetu, procesa naručivanja i načina isporuke. Prema zakonu, trgovac ne može zahtevati od potrošača da plaća unapred, ali je to relativno čest model poslovanja u kome se, povremeno, javlja problem neisporučene robe.

- S obzirom na to da kod ovakve trgovine potrošač nema priliku da isproba robu, ne zna šta bi mu moglo stići u paketu, ne može biti siguran da li je trgovac osoba od poverenja, zakon mu omogućava da bez obrazloženja raskine ugovor u roku od 14 dana od prijema robe. Potrošač vraća robu, a trgovac novac, ali kupac snosi troškove transporta - naglašavaju u Sektoru za zaštitu potrošača.

S druge strane, prema njihovim rečima, dominantna prepreka u internet trgovanju sa inostranstvom, vezana je za probleme sa carinom, gde je nestimulativno ne samo to što se zbog dažbina uvećava cena, nego je i komplikovana procedura uvoza iako je reč o proizvodima male vrednosti.

- Ove procedure mogu u pogledu troškova i vremenskog trajanja značajno da utiču na obim obavljenih aktivnosti - ističu u ovom sektoru Ministarstva trgovine.

Podsetimo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, oko 380.000 ljudi tokom prošle godine je kupovalo ili naručivalo robu i usluge putem interneta, što je za preko 100.000 više u odnosu na 2010.

Zakonske obaveze

U Ministarstvu trgovine navode da je „i kod elektronske trgovine trgovac dužan da ispuni obavezu predugovornog obaveštavanja i da na internet stranici istakne informacije koje se odnose na karakteristike robe ili usluga koje prodaje, cenu i način plaćanja, način i rok isporuke i pravo potrošača na jednostrani raskid u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora. Osim toga, na veb-stranici moraju biti dostupni i uputstvo za zaključenje ugovora, način na koji se mogu ispraviti greške u unosu podataka i obrazac za jednostrani raskid ugovora.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana