Šoping, pravac Evropa!

Objavljeno: 23.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Iako su zimska sniženja na izmaku, a izloge uveliko pune letnje haljine i kratke pantalone, čak ni poslednje rasprodaje nisu nam donele evropske cene.

Ovih dana bi trebalo da kupujemo za bagatelu, ali u ovdašnjim buticima i prodavnicama, patike umesto 7.900 dinara koštaju oko 7.100, dečje su s 5.600 snižene na 4.700...

Oni koji su bili u prilici da zavire u komšijske i nešto udaljenije dućane, videli su šta je jeftinoća i koliko je zapravo garderoba kod nas skupa za prosečan srpski džep.

U velikom trgovačkom centru nadomak granice "Monte d’Oro", recimo, 5. februara je počelo pravo sniženje. Plakati “sale”, “sconti”, 50 i 70 odsto, vise na sve strane. U popularnom H&M-u, na primer, dečji džemperi koštaju sedam evra, kape i rukavice po tri, ženske košulje, tunike i pidžame su deset...

Kupci koji podnesu prijavu smatrajući da su oštećeni ne mogu računati da će im novac biti vraćen ili nadoknađena eventualna šteta, ali će trgovac, ako se utvrdi zloupotreba, biti kažnjen i do tri miliona dinara.

Jednako je i u obližnjem Segedinu, koji je, naročito po otvaranju tržnog centra Arkad, postao "Meka" za potrošače iz naše zemlje, pogotovo Vojvođane. Majice, duksevi, suknje koštaju po nekoliko stotina dinara.

Čak i ako je u pitanju nova kolekcija, i do 50 odsto je jeftinija nego u našim šoping molovima. Olakšavajuća okolnost za kupce iz Srbije je ta što i kasirke u ovom šoping centru govore srpski i preračunavaju vrednost u dinare.

Ne prolaze potrošači u Srbiji loše samo u buticima već i u marketima u kojima kupuju hranu i ostale potrepštine.

Po rečima predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Gorana Papovića potrošači su često obmanuti "velikim sniženjima” i da trgovci samo stave jedan ili dva proizvoda na sniženje da bi se opravdali kod inspekcije, dok se ostali artikli prodaju po punoj ceni.

-Tako mame kupca jer računaju da će potrošač, kad dođe, na kraju kupiti nešto drugo. Obmanjujuće oglašavanje sniženja cena zabranjeno je zakonima o trgovini, o oglašavanju i o zaštiti potrošača. Ali ih se trgovci ne pridržavaju jer ih inspekcija ne kažnjava-kaže Papović.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana