Kontrolu prolaze i loše izgrađene zgrade

Objavljeno: 23.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Iako svi novoizgrađeni objekti imaju garantni rok u kojem je izvođač radova dužan da otkloni eventualne nedostatke, on je veoma kratak i ništa ne znači stanarima kojima su tokom ovog nevremena poplavljeni stanovi zbog loše postavljenog krovišta i hidroizolacije. 
 
Sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić kaže da izgradnja kreće od projekta. On najpre mora da se pregleda, da dobije saglasnost o ispravnosti i tek onda se počinje graditi. Sve što je urađeno mimo projekta, propisa i standarda, treba da registruje nadzorni organ i da traži da se ispravi, u protivnom će budući stanari imati problema.

Komisija za tehnički prijem objekta mora da pregleda dokumentaciju i radove i kada konstatuje da je objekat ispravan, izdaje upotrebnu dozvolu. Ona garantuje da objekat može da se useli, a sve skrivene mane koje se u međuvremenu jave izvođač radova otklanja besplatno.

Međutim, kod problem u Srbiji nastaje u tome što mnoge zgrade dobiju upotrebnu dozvolu, a propusti u građevinama budu otkriveni kada je po pravilu istekao garantni rok.  a krivce je nemoguće naći.

Rodić objašnjava da su nas lične licence koje daje Inženjerska komora Srbije dovele do brojnih problema u građevinarstvu jer su, zahvaljujući njima, izbegnute licence građevinskih firmi. A kada bi građevinska firma imala licencu, morala bi da radi i kvalitetno i u roku, u suprotnom bi mogla izgubiti dozvolu za rad, a ovako se promeni inženjer ako pogreši i nikom ništa.

Sagovornik kaže da nam džabe i Zakon o izgradnji, i tehnički propisi kada u građevinarstvu caruje crno tržište, preplavljeno nekvalitetnim materijalima bez atesta i prateće dokumentacije, za koje se investitori odlučuju da bi prošli što jeftinije.

Rodić kaže da inspekcije koje su zadužene za kontrolu, od kvaliteta materijala do uvoznika, ne rade svoj posao kako treba pa je najveći deo ugrađenog materijala lošeg kvaliteta, što je potvrđeno proteklih dana. Pretpostavlja se da je hidroizolacija ispucala, uz to je, verovatno, i loše postavljena jer je angažovana neprofesionalna jeftina radna snaga s crnog tržišta.

Rodić ističe da je davno trebalo poslušati glas esnafa, na Odboru građevinara u PKS-u u više navrata je zahtevano od Vlade i resornog ministarstva da se licenciraju firme, da se uvede obaveza da svi materijali koji se ugrađuju poseduju određene ateste koje će da izdaju merodavne institucije u Srbiji, kao što je Instutut za ispitivanje materijala, a ne da se donose iz Rumunije, Mađarske, Bugarske i Albanije. Nadalje, zahtevano je da kod specifičnih radova, kao što je postavljanje krovova i hidroizolacija, rade referentne specijalizovane firme koje poznaju tehnologiju, a ne radnici s crnog tržišta.

Rodić ukazuje i na problem izbora izvođača radova u lokalnim samoupravama prilikom izgradnje i adaptacije škola, obdaništa... koji su procurili. Zato je rešenje u angažovanju onih firmi koje imaju stručnu radnu snagu, reference i koje su specijalizovane, a to može da se vidi samo onda kada budu licencirane. Tada će i investitori imati bolju priliku da izaberu kvalitetnijeg izvođača. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana