Sporazum spašava samo banke, dok Grci ostaju na cedilu?

Objavljeno: 23.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Evropska unija je u utorak potpisala radikalni nov sporazum, koji ima za cilj da spreči bankrot Grčke i da stabilizuje evro, ali obični grčki građani zbog toga nemaju osećaj olakšanja.

U Grčkoj preovladava mišljenje da će otpisivanje dugova spasiti banake ali ne i zemlju, njenu privrdu i stanovništvo.

Činjenica je da je sporazum postignut u atmosferi zabrinutosti i pat pozicije. Strani kreditori izražavaju zabrinutost da mere štednje koje je grčki Parlament prošle nedelje usvojio (smanjenje minimalnih zarada u privatnom sektoru za 22 odsto) neće biti zaista sprovedene u delo, bar ne pre prevremenih izbora u aprilu.

S druge strane, Grci veruju da dokument na 400 strana koji Parlament treba da prouči i potpiše u roku od narednih nedelju dana upravo podrazumeva odricanje od važnih delova suvereniteta, koji se ustupaju stranim zajmodavcima, Evropskoj komisiji i MMF-u.

Zabrinutost u tom pogledu izražava i gospođa Luka Katseli, bivša minsitarka za rad u Papandreuovoj vladi, koja tvrdi da je ovo prvi put da se članica EU, odrekla dela svog suvereniteta u korist stranih zajmodavaca, koji će u buduće imati pravo da povlače zlatne rezerve iz grčke Narodne banke, dok će nove obveznice biti izdate u skladu s britanskim pravom, pod uslovima povoljnijim za kreditore.

Ministar finansija Venizelos brani novi sporazum, za koji tvrdi da je “sprečio scenario kao iz noćnih mora”.

- Pitam se šta bi se danas događalo u Grčkoj i evrozoni da ovaj sporazum nije postignut, kakva bi bila perspetktiva banaka, ušteđevina i plata grčkih građana? - kaže Venizelos.
 
Grci zabrinuti za svoju budućnost
 
Građani, međutim, sve više gube poverenje u svoju političku klasu, i njenu sposobnost da u zemlji sprovede strukturne promene neophodne za oporavak privrede.

- Možda sam glup, ali to mi deluje suludo. Otpisali su nam 100 milijardi duga, ali sada smo uzeli nov zajam od 130 milijardi. To je ludilo! Za dve godine nisu uradili ništa - kaže Dionisijus Coukalas, magistar industrijskog dizajna.

On navodi da vlast "nije ni pipnula kartele koji su se obogatili.
 
- Neće da nas ubiju, nego samo da ostanemo na kolenima, da bismo mogli beskrajno da im plaćamo - smatra domaćica Eva Kirijadu (55), a ako je suditi ponajnovijim planovima za proteste, većina grčkih građana misli slično.
 

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana