Evro pod pritiskom krize u evrozoni

Objavljeno: 22.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Evro je danas na međunarodnom tržištu bio pod pritiskom jer je optimizam u vezi drugog paketa pomoći za Grčku splasnuo, a dodatni pritisak izazvali su i najnoviji slabi makroekonomski pokazatelji iz evrozone koji najavljuju moguću recesiju.

Evro je u takvoj atmosferi ostao gotovo nepromenjen u odnosu na dolar i njime se trgovalo po 1,3241 dolar, ispod najvišeg nivoa u gotovo poslednje dve sedmice od 1,3293 dolara, na koju se popeo dan ranije. Od kraja januara evropska valuta 17 članica evrozone kreće se u rasponu od 1,30 do 1,33 dolara.

Dolar je takođe bio na dobitku prema jenu, dostigavši najviši nivo od sredine septembra od 80,37 jena.

Dodatne pritiske na evro izazvao je najnoviji izveštaj londonske kompanije Markit koji pokazuje da evrozoni preti recesija s obzirom na pad aktivnosti kako u uslužnom tako i u proizvodnom sektoru.

U fokusu tržišta je i skorašnja ponuda jeftinih trogodišnjih zajmova Evropske centralne banke (ECB), koja će se održati iduće sedmice. Očekuje se da će bankama biti ponuđeno oko 500 milijardi evra, a neki predviđaju čak i dvostruko veći iznos.

Evro je danas dostigao najviši nivo u poslednja dva meseca prema britanskoj funti od 84,42 penija, jer se funta našla pod pritiskom nakon što je beleška s poslednjeg sastanka britanske centralne banke pokazala da su dva člana odbora glasala za povećanje programa kupovine efektive,, čime se povećava rizik daljeg popuštanja monetarne politike u ovoj godini.  

Evro je dostigao i nov najviši nivo prema jenu u poslednja tri meseca od 106,33 jena, nakon čega se stabilizovao na 106,13 jena, u dnevnom plusu od 0,55 odsto. 

Pritisci na jen ne popuštaju od prošlonedeljne neočekivane najave japanske centralne banke o povećanju programa otkupa efektive. Analitičari smatraju da bi takav potez mogao da označiti kraj dugotrajnog uzleta jena koji je primorao centralnu banku da u tri navrata prošle godine interveniše s ciljem obuzdavanja njegovog jačanja.

Dolar je u februaru prema jenu ojačao gotovo pet posto i na putu je da zabeleži najveći mesečni procentalni rast od marta 2010.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana