Cvetković: MMF nas čeka, razgovori nisu propali

Objavljeno: 22.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da razgovori Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom nisu propali niti su doživeli krah, kao što je stvoren utisak u određenom delu javnosti, istakavši da će troškovi budžeta u ovoj godini biti u skladu s dogovorom s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

U polučasovnom izlaganju na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, Cvetković je istakao da su odnosi Vlade i MMF-a dobri, da se stalno razvijaju i da će saradnja biti nastavljena, iako postoje određene neusaglašenosti oko pojedinih stavki u budžetu.

Premijer je precizirao da će saradnja biti nastavljena preko Kancelarije MMF-a u Beogradu, kao i nove misije koja bi trebalo da dođe sredinom godine ili „kada se za to stvore uslovi”. Cvetković je izjavio da je apsolutno netačno da su razgovori s MMF-om propali jer cilj dolaska predstavnika te institucije u Beograd nije bila revizija aranžmana već da se vidi kako je završena 2011. i kakva su tekuća kretanja u 2012.

Ističući da je stvoren pogrešan utisak da će Vlada u ovoj godini trošiti neograničeno zbog toga što su pregovori navodno propadali, on je dodao da će se ona, u pogledu trošenja novca iz budžeta, držati dogovora.

Netačno je da je Vlada pri usvajanju budžeta sakrila od MMF-a i Skupštine Srbije neke podatke – rekao je premijer, i istakao da je ona, naprotiv, do poslednjeg trenutka bila u komunikaciji s MMF-om, koji je bio svestan različitih mišljenja o pojedinim stavkama budžeta.

Cvetković je naveo da su tri glavne tačke neslaganja s MMF-om – pitanje dokapitalizacije Komercijalne banke, odnosno izdvajanje 100 miliona evra iz budžeta za tu svrhu, zatim predviđena suma izdatih garancija, kao i pitanje vezano za procenu rizičnosti u 2012. godini i sume predviđene u tu svrhu.

– Sve te stavke koje su problem nemaju nikakav finansijski uticaj na budžet do njegovog rebalansa – ukazao je premijer, i istakao da Vlada sprovodi fiskalnu politiku koja se drži fiskalnih pravila. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana