Otpuštanjem birokrata Evropa može da uštedi 40 milijardi evra

Objavljeno: 21.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Grupa evropskih stručnjaka prikupljala je četiri godine predloge za smanjenje birokratije u Evropi i državama članicama. Oni tvrde da bi se sprovođenjem njihovih predloga moglo uštedeti oko 40 milijardi evra. 

Bivši bavarski premijer Edmund Stoiber predstavio je studiju o mogućnostima smanjenja birokratije u Evropskoj uniji koju je izradio tim stručnjaka pod njegovim vodstvom. Studiju je predstavio predsedniku Evropske komisije Joseu Manuelu Barrosu koji je Stoiberu i njegovom timu  produžio mandat za još četiri godine.

U studiji se na 75 stranica navode uspešni primeri evropskih zakona i uklanjanja birokratije. Barros je pohvalio „dosetlljive primere zakona Evropske unije koji bi mogli da razviju svoje pozitivno delovanje, a da pri tome nisu nepotrebnim birokratskim teretom opterećivali nacionalni nivo“.

Barroso je predložio da se ove preporuke preispitaju i nađu svoju primenu u zemljama članicama EU. Edmund Stoiber je na čelu stručnog tima za smanjenje birokratije.

Birokratija će rešavati PISA test

Stoiber je u svojem izlaganju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Barrosom u Briselu predložio da se uvede neka vrsta PISA testa za birokratiju u Evropi.
 
- Birokratija se ubraja u veće, a možda i najveće prepreke za ekonomiju - naglasio je Stoiber. Zbog toga bivši bavarski premijer smatra da bi „razmišljanja o konkuretnosti“ koja su razvijena na području obrazovanja kao posledica studije PISA trebalo primeniti i na područje birokratije.

Stoiber, koji od 2008. godine vodi radnu grupu koja je zadužena za smanjenje birokratije u Evropskoj uniji, podsetio je kako se do sada kod teme birokratije vrlo brzo upiralo prstom u Brisel.

- Na osnovu studije i ispitivanja, trećina birokratskog tereta nastaje zbog neefikasne uprave i dodatne birokratije u zemljama članicama Unije.

Pozadina ovakve izjave je činjenica da deo zakona Evropske unije mogu konkretizovati same zemlje članice, a nacionalne vlade mogu pri tome otići i korak dalje od briselskih propisa.

Stoiber očekuje da će se ustaliti neka vrsta "birokracijskog tehničkog pregleda". On takođe evropskim institucijama i zemljama članicama EU preporučuje razmenu praktičnih iskustava, zajedničku akciju svih evropskih instituacija.

Evropska komisija je još početkom 2007. predložila smanjenje birokratskih prepreka za preduzeća u EU-u za 25 odsto i odgovarajući akcijski plan, što je prihvaćeno na samitu u martu iste godine.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana