`Bankrot Grci` i `korumpirani Nemci`

Objavljeno: 21.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Tradicionalno dobri nemačko-grčki odnosi našli su se na ispitu. Atina s negodovanem prati kako o stanju u Grčkoj izveštava nemačka žuta štampa. Neki grčki mediji uzvraćaju klišeima o Nemačkoj. 

Nikos Dimou je stručnjak za marketing, urednik, publicista - koji jako pazi koje reči upotrebljava. Paušalne ocjne tipa "lenji Grci, koji u pedesetoj odlaze u penziju" želi čuti jednako malo kao i krajnje kritične primedbe nemačkog ministra finansija. On smatra da su se obe ove nacije, i nemačka i grčka, u jeku dužničke krize loše ponašale.

- Grci naginju tome da uvek krive nekog izvan Grčke, bez obzira na to što se događa.Dok sam još bio dete krivci su bili Englezi, pa onda Amerikanci, sad su to Nemci - kaže on.

Osim nedostatka samokritike on Grcima zamera i to što su skloni naivnim teorijama zavere:

- Neki veruju da je kriza inscenirana kako bi Grčka jednog dana mogla jeftino da se kupi.

Zbog svojih stavova Dimou je zaradio etiketu "domaćeg izdajnika". U zbirci svojih aforizama "O nesreći roditi se kao Grk" on se bavi pitanjem identiteta svoje zemlje i pokušava da ga pojasni.

Grci nisu proživeli ništa od toga što čini današnju zapadnu Europu:

- Nisu proživeli renesansu, nisu imali građansku klasu, nisu imali reformaciju niti prosvetiteljstvo niti francusku revoluciju. Oslobodilačkim ratom 1821. oni su iz Srednjeg veka bili katapultirani pravo u Novo vreme. Otto Bavarski je stigao u Grčku sa svojim savetnicima kako bi od Grčke učinio evropsku zemlju.

Ali Dimou traži razumevanje za Grke:

- Pre nego što počnete sa kritikama, treba razumeti da je racionalna organizacija društva nešto relativno novo za Grke. Vidim da mlade generacije razmišljaju puno racionalnije od moje vlastite. Sve će se promeniti ali to ne ide od danas na sutra.

Nepotizam kod grčke elite

Grčki komentatori kritikuju da trenutno nisu važni talenat i postignuti rezultati, već pre svega poreklo i veze.

Od ovog "feudalnog sistema" profitiraju pre svega elite. To je sistem koji sam sebe reprodukuje. Stoga politikolog na atinskom Univerzitetu Panteion Vassiliki Georgiadou za kritiku koju je grčkoj političkoj klasi uputio nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble pokazuje puno razumevanje:

- Da, on ima pravo. Ali nemački građani i poreski obveznici moraju znati i da milioni Grka odano rade i plaćaju poreze - štaviše među njima je veliki deo koji pripada grčkoj srednjoj klasi. Stoga je važno napraviti raziliku između "poštenih ljudi koji sami najviše stradaju u ovoj krizi, i elita koje su za krizu odgovorne".

Korupcijske afere oko nemačkih kompanija

Vassiliki Georgiadou je zabrinuta zbog sve neprijateljskijih tonova koji se čuju između Grčke i Nemačke. Budući da se zadnjih godina neke nemačke kompanije, na čelu sa Siemensom, sumnjičile da su umešane u afere s podmićivanem, grčka štampa sad Nemačku optužuje za korupciju. 

Prošlog aprila tadašnji ministar pravosuđa Charis Kastanidis čak je izjavio da su nemačke kompanije "svetski šampioni korupcije". Kao i njen kolega Nikos Dimou i Vassiliki Georgiadou smatra ove izjave tek strateškim manevrom - jer na kraju krajeva, u Grčkoj ima korupcije, ali ne zbog toga što je do toga dovela samo jedna nemačka kompanija, "već pre svega zbog toga jer se politički sistem, a možda i ekonomski, delom održava kroz korupciju", smatra ona.

- Prebacivanja ovakve vrste služe samo kao alibi, tako da se nebismo bavili pitanjem nismo li možda i sami načinili grešku.

Neki Grci na sve to gledaju s humorom. Karikaturista dnevnih novina "Kathimerini" na kraj izlazi i bez istorijskih stereotipa i sam ima predlog za rešenje krize.

Njegov najnoviji crtež prikazuje nemačku kancelarku Angelu Merkel i njenog ministra Wolfganga Schäublea, kako bespomoćno gledaju fudbalskog trenera Otta Rehhagela (Nemac koji je 2004. grčku reprezentaciju doveo do evropskog prvenstva): "Morate nam pomoći", kaže ministar, "vi ste jedini koga će Grci prihvatiti kao poverenika za štednju".
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana