Stanove retko ko kupuje, ali se cene drže

Objavljeno: 21.02.2012


Vesti izvor: Kamatica

Najskuplji stanovi, očekivano, i dalje su u Beogradu i Novom Sadu, a slede ih Kragujevac i Niš. Statistika pokazuje i da je u Beogradu prošle godine prodato gotovo duplo više stanova nego u ostalih 13 velikih gradova zajedno. 

Prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu prošle godine iznosila je 1.287 evra, a stanovi u prestonici bili su jeftiniji jedino 2007. godine, pokazuju podaci Nacionalne korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK). Maksimalnu cenu kvadratni metar u prestonici dostigao je 2009. godine (1.397 evra). 

Pad cena nekretnina zabeležen je i u ostalim gradovima, a direktor za osiguranje kredita NKOSK-a Saša Jovanović kaže da je cena pala pre svega zbog manje prodaje stanova.

On kaže da je sada pravo vreme za kupovinu stanova, jer će cene u toku ove godine verovatno biti na nivou prošlogodišnjih.

- Cene su poprilično pale i sada je dobar trenutak za kupovinu, naročito zato što se ne očekuje neki dalji drastičniji pad - smatra Jovanović. 

- Broj prodatih nekretnina pao je 2009. godine gotovo na pola u odnosu na 2008. Međutim, uprkos tolikom padu, cene se nisu prepolovile, tako da se može zaključiti da u Srbiji cene ne prate striktno trendove u prodaji. Razlog je što postoji mnogo fiksnih troškova kod gradnje, koji znatno utiču na cenu kvadrata - objašnjava on. 

Za razliku od Beograda, u Subotici, Nišu, Smederevu, Čačku i Kragujevcu cene nekretnina imale su stalan trend rasta do prošle godine, kada su stanovi počeli da pojeftinjuju.

Generalno, Beograd i Novi Sad imaju najskuplji kvadratni metar, a sledi ih Kragujevac, gde je cena stanova od 2007. do 2010. porasla za trećinu.

Bor je grad sa najjeftinijim kvadratnim metrom, ali je u odnosu na 2007. cena stanova prošle godine bila veća za gotovo 35 odsto. Najstabilnije su cene u Užicu, gde je u poslednje četiri godine cena kvadrata oko 670 evra.

Jovanović navodi da ovakvi skokovi cena imaju veze sa privrednim aktivnostima u određenim regionima, uzimajući kao primer dolazak „Fijata" u Kragujevac.

Kaća Lazarević iz agencije „Alka" smatra da je pad cena čak i veći nego što je objavio NKOSK i da se uglavnom traže stanovi, dok kuće i poslovni prostor maltene ne mogu ni da se izdaju, a kamoli prodaju:

-Na tržištu i dalje postoji manjak stanova, dok se kuće gotovo i ne kupuju, jer su skupe i ljudi nemaju novca. Takođe, stala je i prodaja placeva, s obzirom na to da se ne isplati graditi, a poslovnog prostora i onako ima mnogo. Procene su da u Beogradu ima tri puta više lokala i tri puta manje stanova nego što su realne potrebe - kaže ona. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana