Bankrot Grčke više nikoga ne plaši

Objavljeno: 20.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Iako još nije sasvim izvesno da će Grčka dogovorom izbeći bankrot niti da će uslovi za novi paket pomoći biti ispoštovani, pa da nam novi krizni deadline ne preti već za mesec ili dva, evropske i svetske berze reaguju kao da je rezultat grčke krize irelevantan za svetska tržišta. 

Stvar je u tome da su berze najverojatnije u pravu i da više nema razloga za paniku kada bilo ko napomene mogućnost izlaska Grčke iz evrozone.

Najidirektniji je do sada bio luksemburški ministar finansija Luc Frieden, koji je Grčkoj poručio da nema puno izbora već da prihvati sve uslove trojke (EU, MMF i kreditori) bez obzira koliko ih je i koliko su teški jer će se u suprotnom sama izbaciti iz evrozone. Na to je dodao ključne reči:

- Uticaj na druge države će sada biti manje važan nego što bi bio pre godinu dana.

EU, drugim rečima, sada Grčkoj daje izbor. Može da izabre teške mere ili može da izađe iz evrozone, uvede drahmu, devalvirati je i probati da pomogne svojoj ekonomiji. Do nedavno je takav scenario bio je gotovo čisto svetogrđe.

Do stadijuma da je ostalim članicama svejedno šta će se desiti sa Grčkom nije se došlo preko noći. Čini se da je kupovina vremena od samog početka bila strategija dua Merkozy.

U zadnjih godinu dana vlade su se dogovorile o formiranju spasonosnih fondova EFSF-a i ESM-a. Tržište i banke su se prilagodile i kapitalizovale uz pomoć ECB-a, koji je napokon našao recept kako da zaobiđe restrikcije Lisabonskog sporazuma kako bi mogao da kupuje državne dugove. Bundesbanka je naučila da prihvaćata ECB-ovu novu ulogu u stabilizaciji.

Sve su to bili preduslovi da odlazak Grčke iz evrozone i njen default političarima postane prihvatljiva opcija.

Ostatak evrozone još nije grčkim političarima zaboravio kako su ih godinama lagali o stanju svojih finansija da izbore ulazak u evrozonu i pristup jeftinim kreditima bez pokrića, a činjenica je da im i dalje ne veruju.

Mesečni summiti evropske unije služili su pre svega kao smernice za sređivanje stanja na tržištu jer su obećanja o sve većim i većim iznosima pomoći dala dovoljno vremena svima da se pripreme za najgore. Njemačka se obvezala kao pomoć dati 26 posto svog BDP-a, a od Grčke je dobila samo prigovore da joj nameće svoju volju. Možda je Merkelovoj dosta? 

Uostalom Šojble je pre nekoliko dana poručio Grčkoj: Želimo da pomognemo, ali Evropa nije vreća bez dna.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana