Šojble: Grčka treba da shvati da nismo vreća bez dna

Objavljeno: 19.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle, Business

Nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble kazao da saoseća s grčkim narodom zbog oštrih ekonomskih mera štednje kojima je ta zemlja izložena, u razgovoru za Tagesspiegel am Sonntag. 

- Saosećam s grčkim državljanima. Velika je većina onih koji su pogođeni reformama i oštrijim mjerama štednje i mogu shvatiti njihov gnev zbog minimalnih plata, ali podsećam da će se u budućnosti (nakon primene mera štednje) naći na istom nivou na kome je sada Španija  - rekao je ministar, koga je zvanična Atina oštro kritikovala nakon što je u sredu kazao da sumnja u utemeljenost informacije o održavanju parlamentarnih izbora u Grčkoj već u aprilu, što je protumačeno kao svojevrsno mešanje u unutarašnju politiku stvari zemlje.

Istovremeno, Šojble je odgovorio na optužbe grčkog predsednika Karolosa Papuljasa koji mu je prebacio da se ruga Grcima. 

 - Predsednik Grčke je nešto pogrešno shvatio - kaže političar demohrišćana: - Mi možemo da pomognemo, ali nismo vreća bez dna 

Inače, Grčka vlada je prihvatila nove mere štednje koje predstavljaju uslov za drugi paket pomoći od 130 milijardi evra. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble pokazao razumevanje za proteste grčkih građana. 

Premijer Lukas Papademos ponovo je održao vanrednu sednicu na kojoj je parlamentu prosleđen niz zakona koje zahtevaju svetski finansijski centri kako bi nastavili da pomažu posrnuloj grčkoj ekonomiji. Između ostalog, penzije koje prelaze 1.300 evra mesečno biće snižene za 12 odsto.

- Smanjenje penzija se nije moglo izbeći. Ipak, to nije tako drastično kako se činilo - rekao je Papademos.

Agencije prenose da će grčka vlada uskoro morati da pristane i na otvaranje posebnog fonda na kojem će biti deponovan deo državnih prihoda i sa kojeg će se vraćati dugovi – taj plan je najpre atinska vlada smesta odbacila jer on znači odricanje dela suvereniteta nad sopstvenim budžetom. Na posebnom računu insistira najveći zajmodavac – Nemačka. U Berlinu kažu da će tako biti osigurano da će Grci zaista i štedeti, kako su obećali.

Poslednje mere bi trebalo da ubede ministre finansija evrozone da u ponedeljak daju zeleno svetlo za novih 130 milijardi evra pomoći. Ako se to desi, privatni poverioci poput banaka i osiguravajućih društava otpisaće dug Grčkoj čime bi ukupna dugovanja zemlje mogla da se smanje za čitavih 100 milijardi evra.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble smatra da „ne bi bilo konstruktivno“ podeliti drugi paket pomoći Grcima na delove.

- U ponedeljak ćemo odlučiti o celom programu pomoći, a onda ćemo ga implementirati korak po korak -
Šojble je međutim pomenuo mogućnost da Grcima neophodna pomoć bude potvrđena tek krajem meseca, pošto ispune sve uslove.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana