I Katolička crkva će plaćati porez u Italiji

Objavljeno: 17.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, vijesti

Italija nije spremna za Olimpijske, ali ni za ratne igre. Dan nakon što je poništila aspiracije da taj grad postane metropola sporta 2020. vlada Marija Montija odlučila je da će i vojska morati da steže kaiš, a svoj ceh moraće da plati i - Katolička crkva

Oružane snage, kaže vlada, imaju višak od 43.000 ljudi, a idućih pet godina vojni budžet biće smanjen za 30 odsto, javljaju svi tialijanski mediji.

Italijanski ministar obrane Giampaolo Di Paola kazao je u parlamentu da snage raspolažu sa 183.000 vojnika i 30.000 civila i da 43.000 ljudi dobija otkaz. Pojasnio je i da se smanjuje plan nabavke vojnih aviona F-35. Trebalo se nabaviti 131 letelica, a uzeće se 90.

Niko u vladi ne zaostaje za šefom. Ima trenutaka kada Monti nastupa ležerno, ali to sada nije slučaj. Nema novca i 'finito'. Monti je skresao budžet penzionerima i radnicima, glavnom gradu i vojsci, svim sektorima, od javnih beležnika do taksista.

Platiće svoj ceh i Katolička crkva, koja je već ranije izjavila da ne želi privilegiran položaj u društvu (čitaju li ovo u Dvorima od oniksa?), pa će i ona redovno početi da plaćati poreze. To će značiti, počevši od poreza na imovinu koji Crkva dosada nije plaćala, dodatne milijarde evra za budžet italijanske vlade, što je Bruxelles toplo pozdravio.

Monti, pobožan katolik, ima za cilj da staviti u red mnoge katoličke institucije koje su dosada bile izuzete od plaćanja poreza. S time se slaže i papa Benedikt XVI (kao rimski biskup i član Italijanske biskupske konferencije).

Rečju, bogu božje, a ministarstvu finansija njegovo... Samo, pitanje je do kada će Montiju vrediti punomoć da, kako se čini, hoda gde želi, pa čak i iznad vode.

Zanimljivo je da svi ćute: političari, sindikati, palate, vatikanisti i građani. I većina komentatora. Reklo bi se da Monti potpisuje bule, a ne dekrete.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana