Ekonomija potonula, 12 zemalja na proveri

Objavljeno: 16.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Ekonomija evrozone beleži pad u zadnjem kvartalu 2011. od 0,3 odsto u odnosu na ranije tromesečje, objavio je Evrostat. Godišnji rast evrozone u 2011. smanjen je na 0,7%.  

Pad je ipak nešto manji nego su finansijska tržišta očekivala, ali analitičari upozoravaju da je još uvek prisutan snažan rizik od daljeg potonuća u prvom kvartalu ove godine, što bi značilo i tehnički ulazak evrozone u recesiju, piše The Guardian. 
 
Međunarodni monetarni fond ocenjuje da će, i uz pretpostavku da nijedna zemlja ne napusti evro, evrozona potonuti 0,5 odsto u 2012. godini, a tek u 2013. skromno rasti. 

Nemački BDP pao je pritom u četvrtom kvartalu 2011. za 0,2 odsto, dok je druga najveća evropska ekonomija Francuska rasla skromnih 0,2 odsto. I Holandija je potonula, i to 0,7 odsto, a vidljiv je jaz između severa i juga jer su Italija (-0,7%), Portugal (-1,3%) i Grčka (-7%) imale puno lošije rezultate od Austrije (-0,1%), Belgije (-0,2%) ili Finske (bez pomaka). 

Zbog dobrih rezultata Nemačke, evrozona nije zabeležila negativnu stopu od drugog kvartala 2009.. 

- Jako je bitno ako evrozona ne raste -  izjavio je Greg Fuzesi iz J.P. Morgana za Wall Street Journal. Ako dođe do defaulta (bankrota) Grčke i ulagači izgube poverenje u sposobnost evropskih lidera da se nose s krizom, onda bi njeno prelivanje moglo da bude snažno na ostatak sveta - kaže Fuzesi. 

Zbog produbljivanja krize evra zabrinute su Sjedinjene Države, Kina i Britanija pa će Evropa biti glavna tema na sastanku ministara finansija G20 krajem ovoga meseca u Mexico Cityju. 

Pod lupom 12 zemalja EU  

Evropska komisija upozorila je u izveštaju u utorak da je 12 zemalja EU-a, među kojima su i Italija i Španija, ugroženo novom ekonomskom krizom.One su u problemima zbog svog javnog duga i nedovoljne konkurentnosti.

Dokument pod naslovom "Izveštaj o mehanizmima budnosti", zamišljen je kao jedan od zakonskih vidova jačanja ekonomske kontrole.

Kao zemlje kojima je potrebno dalje "dubinsko" preispitivanje makroekonomske politike navedene su: Belgija, Bugarska, Kipar, Danska, Finska, Francuska, Italija, Mađarska, Slovenija, Španija, Švedska i Velika Britanija. 

Izveštaj koji se zasniva na 10 pokazatelja, među kojima su i nekretnine, privatni zajmovi, javni deficit i rezultati na planu izvoza, kao “hitne slučajeve” izdvojio je Italiju, Španiju, Mađarsku i Kipar. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana