Grčka će morati da sačeka odluku EU u ponedeljak

Objavljeno: 16.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Ministri finansija država evrozone će "sve potrebne odluke" o Grčkoj prihvatiti na sastanku u ponedeljak, rekao je u predsednik Veća ministara finansija evrozone Jean-Claude Juncker nakon telefonske konferencije o Grčkoj.

Dve grčke koalicione stranke dale se čvrsta obećanja o ispunjenju preuzetih obaveza, a "trojka" je završila analizu održivosti grčkog duga uz zaključak da su nužne dodatne uštede od 325 miliona evra.

Juncker je dodao da još treba dogovoriti "specifične mehanizme za nadzor nad sprovođenjem programa" finansijske pomoći Grčkoj i osigurati da otplata duga bude jedan od prioriteta prilikom procesa saniranja grčkih finansija i ekonomije.

U tom kontekstu evrozona na osnovu predloga Nemačke i Francuske razmatra mogućnost uspostavljanja mehanizma blokade računa za Grčku, kojim bi se blokirao deo državnih prihoda koji bi služio kao garancija vraćanja zajma.

Pregovori o Grčkoj traju u senci sve češće spominjane mogućnosti da bi evrozona mogla da dopusti da njen najslabiji član bankrotira.
Britanski finansial Times navodi da Nemačka, Holandija i Finska gube strpljenje i da je Grčka sve bliže bankrotu.

Sve češće spominjanje grčkog bankrota temelji se na uverenju da je EU sposobna da se suoči s bankrotom Grčke, navodi britanski list. Nemački ministar finansija Wolfgang Schäuble u ponedeljak je rekao da je EU danas spremnija na grčki bankrot nego pre dve godine.

 - U evrozoni je mnogo onih koji nas više ne žele - rekao je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

Drugi paket pomoći Grčkoj prema političkom dogovoru iz oktobra prošle godine predviđa 130 milijardi evra javnih sredstava i pristanak privatnih poverilaca da otpišu oko 100 milijardi evra duga.

 Za sprečavanje bankrota Grčke ključan je 20. mart, kada toj zemlji dospeva 14,5 milijardi evra duga na naplatu.

Prvi paket pomoći, koji kroz tri godine predviđa do 110 milijardi evra zajmova, dogovoren je u maju 2010. godine. Grčka je bila prva članica evrozone koja je zatražila međunarodnu finansijsku pomoć, a nakon nje pomoć su zatražili Irska i Portugal. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana