Grčka je izigrala Evropu, pomoć na ledu

Objavljeno: 15.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Šef evrozone Žan Klod Junker otkazao je sastanak evropskih ministara finansija na kojem je Grčka trebalo da dobije zeleno svetlo za novu tranšu pomoći. Atina nije odradila svoj deo posla – i sada mora da čeka.

Premijer Luksemburga Žan Klod Junker najavio je da će ministri finansija zemalja evrozone danas samo održati telefonsku sednicu na kojoj će pripremiti sledeći redovni sastanak 20. februara. Tek tada će biti reči o Grčkoj. Ta zemlja sa nestrpljenjem iščekuje novu masivnu pomoć od 130 milijardi evra. Najcrnje prognoze kažu da, bez te pomoći, Atina može da proglasi državni bankrot sledećeg meseca.

- Potreban je dalji rad Grčke i Trojke na brojnim poljima - rekao je Junker. Naime, stručnjaci Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji čine Trojku, još nisu dovršili analizu grčkog duga.

Uz to, atinska vlada je odbila da dostavi spisak oblasti u kojima planira da uštedi dodatnih 325 miliona evra ove godine. Evropski zvaničnici u poslednje vreme insistiraju na pisanom dokumentu koji bi posvedočio da su grčki vladajući političari spremni na štednju. Ipak, u ovom trenutku politička vrhuška više misli na izbore koji su zakazani za april, a pred izbore niko ne voli da štedi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana