`Grčku treba izbaciti iz Evropske unije`

Objavljeno: 15.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Zidojče cajtung

„Grčka nema šta da traži u Evropskoj uniji“ – piše iznad teksta koji je danas objavio Zidojče cajtung o tome kako je „šef firme Boš, Ferenbah, prekršio tabu. Prvi put je šef jednog velikog koncerna zatražio isključenje prezadužene države“: 

- Nemačka kancelarka je do sada mogla da se osloni na nemačku privredu. Koliko kod građani bili nezadovoljni zbog sve skupljih pokušaja da se pomogne Grčkoj, preduzeća i menadžeri su uvek podržavali Angelu Merkel u pokušajima da stabilizuje Grčku i održi u životu monetarnu uniju. Grubo gledano, važilo je pravilo: što veći koncern, tim veća i vernost evra -  rekao je Ferenbah.

List piše kako su mala preduzeća i neki srednji preduzetnici sporadično kritikovali mere spasavanja evro-zone, ali da su to bili uglavnom vrausamljeni glasovi.

- S tim je sada gotovo - kaže Franc Ferenbah, šef koncerna Robert Boš.

On je, naime, u intervjuu za Menadžerski magazin zatražio da se Grčka izbaci i iz evro-zone i iz Evropske unije.

Do sada se u krugovima privrednih bosova u najboljem slučaju govorilo da bi izlazak iz evro-zone bio bolji za Grčku, jer bi u tom slučaju mogla da pređe na sopstvenu valutu i reguliše njenu vrednosti u odnosu na evro.

Ferenbah, međutim, hoće više od toga. Grčka je, kaže, osiromašena i postala je veliko opterećenje za solidarnu zajednicu. Ukoliko Atina ne napusti dobrovoljno EU i evro, Zajednica bi morala da promeni svoje zakone i izbaci Grčku iz svojih redova. Ta zemlja ’sa fantomskim penzionerima i bogatim poreskim neplatišama, kao država bez uprave koja funkcioniše’ u ovim vremenima nema šta da traži u EU. Zajednička valuta može da funkcioniše samo uz zajedničku poresku, budžetsku i ekonomsku politiku, tvrdi ovaj menadžer.

Pri tome bi, kako dodaje, privredno slabije zemlje najpre trebalo da ostanu van zajednice. ’Evropa sa dve brzine ne može se zaobići’ kaže Ferenbah.“ 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana