Grčka i Portugal u dubokoj recesiji

Objavljeno: 14.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ

Grčki bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju za sedam odsto u odnosu na isti period 2010,  a duboku recesiju pokazuju i podaci o stanju ekonomije u Portugalu.

Zvanični podaci pokazuju ubrzano pogoršanje ekonomske situacije u Grčkoj. Naime u trećem tromesečju prošle godine međugodišnji pad BDP-a iznosio je 5 odsto.

Produbljivanje krize u kojoj se privreda Grčke nalazi već petu godinu, došao je nakon oštrih mera štednje koje su sporovedene u septembru prošlegodine. Svoj udeo u krizi imalo je smanjenje poveranja potrošača, kao i dvocifrena nezaposlenost i sve veće sumnje da će Grčka zadržati svoje članstvo u evrozoni.

Grčka privreda tonula je u senci pregovora koje su atinski zvaničnici vodili sa privatnim kreditorima i evropskim partnerima, koji su zahtevali još čvršća fiskalna pravila i oštrije mere štednje. Ministri finansija iz 17 zemalja koje dele evro, sutra bi trebalo da se sastanu u Briselu i da daju svoje mišljenje o predlogu budžeta Grčke za 2012. godinu.

Mere štednje koje je usvojio grčki parlament izazvale su veliko nezadovoljstvo kod građana, iako su bazirani na mnogo boljim ekonomskim pokazateljima od realnih.

Naime poslednji ekonomski pokazatelji kažu da je kriza prošle godine bila daleko veća od prognoze koju je dala vlada.  Po procenama Atine BDP je trebalo da padne samo 5,5 odsto, ali je realno privreda usporila za čitavih 7 procenata.

Ako se brojke na kojima je budžet saznovan pokažu previše optimističnim, moguć je i negativan dogovor Brisela i mnogo loša situacija po Grčku od one koju očekuje.

S druge strane, Portugal je saopštio da je tokom prošle godine zabeležen pad BDP-a od 1,5 odsto. U poslednjem tromesečju 2011. privredne aktivnosti zemlje smanjene su 1,3 odsto u odnosu na drugo tromsečje, ali su na međugodišnjem nivou podaci poražavajući. BDP je pao čak 2,7 odsto, saopštio je statistčki zavod INE.

Za 2012, Vlada očekuje pad BDP-a od čak tri odsto.

Ekonomisti kažu da će za  Portugal pravi test biti ova godina, jer mora da smanji svoj budžetski deficit na 4,5 odsto BDP-a sa 9,8 procenata koliki je bio 2011, pri čemu mora da  sprovede mere koje uključuju veliki rez u platama za one koji su na budžetu.

Agencija Moody's snizila je danas rejting Portugala za jedan nivo na 'Ba3', u sklopu sniženja rejtinga ukupno šest evropskih zemalja, ukazujući na sve veću izloženost dužničkoj krizi u evrozoni.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana