Biće nam bolje tek 2013. godine?

Objavljeno: 14.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Vidljivi oporavak srpske privrede može se očekivati tek 2013. godine što će u velikoj meri zavisiti od oporavka svetske ekonomije, smatra viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković.

Predstavljajući Izveštaj o inflaciji za februar 2012. Marković je rekao da je NBS snizila prognozu rasta za tekuću godinu sa 1,5 na 0,5 odsto, zbog toga što su pogoršani izgledi rasta naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera (iz Evropske unije) i odlazak privatnog vlasnika iz Železare Smederevo.

Prema njegovim rečima, u poslednjem kvartalu prošle godine u evrozoni je došlo do pada bruto domaćeg proizvoda, a takav trend očekuje se i ove godine, kako u evrozoni tako i u zemljama okruženja koje su glavni trgovinski partneri Srbije.

- Zbog toga je krajem prošle godine došlo do povećanja premije rizika naše zemlje, koja je sada za oko 1,6 odsto veća nego sredinom 2011, što je dovelo do pada dinara u januaru za pet odsto u odnosu na evro - tvrdi Marković.

Govoreći o tome da li će i koliko NBS braniti vrednost dinara, koja je naglo oslabila u poslednjih desetak dana, viceguverner je ocenio da bi „intervencija u pravcu odbrane nivoa kursa zapravo omogućila onima koji loše upravljaju deviznom likvidnošću i investitorima kratkoročne orijentacije koje odlaze iz zemlje, da devize kupe jeftinije nego što bi ih inače kupili, a da se za to troše sredstva deviznih rezervi“, što bi ugrozilo finansijsku stabilnost zemlje.

Marković je rekao da je teško proceniti kako će se kretati kurs ove godine, ali da se prema proceni stručnjaka centralne banke, sada nalazi „oko svog dugoročnog nivoa“. Na slabljenje domaće valute u prethodnim danima, viceguverner je okrivio veći uvoz energenata i psihološki faktor, kao i loše upravljanje likvidnošću domaćih preduzeća i izlazak sa tržišta kratkoročnih stranih investicija.

S druge strane, ekonomisti ne veruju da će kurs ove godine ostati stabilan.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris kaže za Danas da očekuje da će tokom 2012. godine dinar oslabiti za sedam do deset odsto u odnosu na početak ove godine, jer će se sada dovršiti prilagođavanje koje je izostalo prošle godine.

- Tada smo imali prilive od emisije trezorskih zapisa, a imali smo i visok deficit i inflaciju koja je bila viša nego u evrozoni. Ali, iako je odstupanje od ravnotežnog kursa moguće, ono nije održivo na dugi rok, tako da očekujem da će ove godine zbog manjeg priliva kapitala, koji bi držao kurs jakim, kao i zbog toga što će deficit opet biti visok, a inflacija ponovo viša od one u zoni evra, doći do pada dinara - kaže Fabris.

Prema njegovom mišljenju, inflacija će se ove godine kretati ili na gornjoj liniji dozvoljenog koridora ili nešto iznad cilja. Ovaj stručnjak smatra da je ključna opasnost ove godine budžet, odnosno pitanje koliki će biti fiskalni deficit. To, kako napominje, zavisi i od rashodne strane i od prihodne, a s obzirom da je rast od 0,5 odsto manji od 1,5 odsto, koliko je projektovano prilikom sastavljanja budžeta, „stvar je jasna“.

- Ali, tokom godine država može i da smanjuje rashode i da povećava prihode, na primer povećanjem poreza ili akciza - podseća Fabris.

Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije smatra da će ili kurs ostati relativno stabilan ili će inflacija probiti predviđene vrednosti.

- Ako NBS istraje u politici niske inflacije, to znači da će trenutni kurs morati da se stabilizuje. Anketa o inflacionim očekivanjima, koja je po svemu sudeći pravljena pre nego što je kurs prošle nedelje počeo da naglo skače, pokazivala je da većina smatra da će rast cena biti šest ili sedam procenata ove godine, što je više od cilja. Prema tome, slabljenje dinara bi ponovo dovelo NBS u situaciju da ne ispuni svoj cilj za ovu godinu - naglašava Nikolić.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana