Radni vek produžiti do 75. godine?

Objavljeno: 14.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Stanovništvo Evrope naglo stari, a istovremeno rastu i troškovi za zdravstvenu zaštitu i penziju.  Kao izlazak iz teške situacije premijer Švedske Frederik Rajnfeldt predložio je da se podigne starosna granica za odlazak u penziju do 75 godina. 

Frederik Rajnfeldt  je ideju izneo na samitu Severni forum budućnosti u Stokholmu. Dobio je podršku premijera skandinavskih zemalja, zemalja Baltika i britanskog premijera. Dok su švedski sindikati ovaj predlog smatraju nerealističnim.

Po zvaničnoj statistici u samoj Švedskoj i dalje radi 17 odsto građana koji su već prešli prag za odlazak u penziju. Uglavnom to su pravnici, inženjeri, lekari i državni činovnici.

Fizička sposobnost za rad u poznim godinama veoma zavisi od toga gde čovek živi. Na švedskom severu, životni vek je niži nego na jugu. U celini problem starenja radnosposobnog stavnovništva karakterističan je za Švedsku isto kao i za preostalu Evropu.

Frederik Rajnfeldt  ukazao je na prag ozakonjene starosti o kojem su se ustručavali da govore njegove kolege. Tako prema kompleksnim istraživanjima sprovedenim u Nemačkoj, uvećanje prosečnog životnog veka Evropljana dozvoljava da se pomeri penzioni prag do 72 godine.

Ekspert Evropskog instituta RAN Vladislav Belov kaže da "sve zemlje na račun uvećavanja starosne granice za odlazak u penziju pokušavaju da reše problem opterećenja penzionih fondova. U krajnjoj liniji, kako smatra premijer Švedske Frederik Rejnfeldt, uvećanje starosne granice daje bolje uslove za zapošljavanje lica koja se nalaze između 50 i 60 godina".

"Po meni, naravno, premijer Švedske preteruje – 75 godina je verovatno previše ozbiljna starost i ona je označena radi same diskusije. Mislim da treba da bude reči o formalnom, zakonodavnom uvećanju starosne granice za odlazak u penziju. Recimo, u mnogim zemljama ona je već podignuta do 67 godina", kaže on.

Belove je dodao da "Starosna granica treba da garantuje građanima očuvanje posla u okviru postojećih zakona o radu. A sa druge strane, zakon treba da pruža određene povlastice ako građani smatraju da je nemoguće da nastave da rade i reše da odu u penziju pre dostizanja određene starosne granice. Ali u svakom slučaju ova granica ne treba da iznosi 75 godina".



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana