Moody's snizio rejtinge 6 evropskih zemalja

Objavljeno: 14.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka magazin, SEEbiz

Šest evropskih zemalja među kojima su i Italija, Španija, Slovenija i Portuga Moody’s Investors Service snizio je rejting. Promenjen je izgled vrhunskog AAA rejtinga za Veliku Britaniju i Francusku u negativan, navodeći kao razlog dužničku krizu.

Rejting u Španiji je snižen na A3 od A1 s negativnim izgledom, italijanski na A3 sa A2 sa negativnim izgledom, a portugalski na  BA3 sa BA2 sa negativnim izgledom, rekli su iz Moody'sa, prenosi Bloomberg.

Još jedan od navedenih razloga za ovaj postupak je “Nesigurnost oko izgleda evrozone da reformiše svoj fiskalni i ekonomski okvir” i sredstva koja će im biti dostupna da se nose s krizom, rečeno je iz Moody'sa.

Takođe je promenjen izgled austrijskog AAA rejtinga u negativan. Malti je rejting snižen na A3 sa A2, uz negativan izgled, a rejting Slovenije i Slovačke snižen na A2 sa A1, uz negativan izgled.

Nakon što je agencija Moody's smanjila kreditne rejtinge ovih šest zemalja, na većini azijskih berzi cene akcija jutros su pale.
 
Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 odsto, što je zahvaljujući neočekivanoj odluci Bank of Japan o daljem popuštanju monetarne politike.

Porasle su i cene akcija u Singapuru za oko 0,1 odsto, dok su akcijski indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pali između 0,2 i 0,9 odsto.

Monetarne vlasti pokušavaju da podstaknu japansko ekonomsko tržište, koje je u prošlogodišnjem tromesečju palo 2,3 odsto na godišnjem nivou, znatno više nego što se očekivalo.

Azijska tržišta oslabila su nakon  saopštenja Moody kompanije jer je to ulagače podsetilo da još nema rešenja za sve evropske dužničke probleme“, izjavila je Frances Cheung, analitičarka u banci Credit Agricole CIB.

Moody'sovo smanjenje rejtinga članicama EU-a izazvalo je pad evra na valutnim tržištima. Evropska valuta skliznula  je sa jučerašnjih 1,3245 na 1,3140 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cena evra pala je sa 102,85 na 102,45 jena.
 

Sve lošiji makroekonomski izgledi za Evropu, koji prete implementaciji programa štednje i strukturalnih reformi nužnih da bi se povećala konkurentnost”, takođe su imali veliki uticaj, piše u saopštenju iz Moody'sa. Ti činioci će i dalje uticati na poverenje tržišta, “koje će ostati nestabilno, s visokim potencijalom za nove šokove za uslove financiranja država i banaka.”



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana