NBS će učiniti sve da spreči velike oscilacije kursa

Objavljeno: 13.02.2012


Vesti izvor: Kamatica., Blic

Narodna banka Srbije učinice sve što je neophodno da spreči prekomerne kratkoročne oscilacije kursa i obezbedi stabilnost deviznog tržišta u Srbiji. Devizne rezerve od 11,6 milijardi evra su više nego dovoljna garacija sposobnosti za to, rekao je danas Bojan Marković, viceguverner NBS na prezentaciji izveštaja o inflaciji za februar.

NBS ostaje dosledna u nameri da na deviznom tržištu interveniše u slučaju prekomernih dnevnih oscilacija deviznog kursa i niskog prometa.

- Nećemo dozvoliti da investitori koji odlaze jeftino kupuju devize. Intervencija NBS u pravcu odbrane nivoa deviznog kursa zapravo bi omogućila onima koji loše upravljaju deviznom likvidnošću i investitorima kratkoročne orijentacije koji odlaze iz zemlje da devize kupe jeftinije nego što bi ih inače kupili, a da se za to troše devizne rezerve Srbije - naglasio je Marković. 

On je istakao da bi se tim potezom stimulisali visokorizični investitori kratkoročne orijentacije i ugrozila bi se stabilnost srpskog finansijskog tržišta.

- To je suprotno ciljevima Narodne banke, a i to bi destimulisalo investitore dugoročne orijentacije - poručio je Marković.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana