Grčka Vlada štedi, ulice u plamenu

Objavljeno: 13.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle, B92, Reuters, AP

Grčka će, za sada, izbeći bankrot. Parlament u Atini sinoć je usvojio mere štednje koje su preduslov za nastavak međunarodne pomoći. Istovremeno, održane su velike demonstracije građana koji se protive takvim odlukama.

Vatrogasne službe u Atini su celu noć imale posla. Vandali su u centru grada zapalili najmanje 45 objekata, među njima prodavnice, kafee, poslovnice banaka - neke zgrade su potpuno izgorele.

Premijer Lukas Papademos osudio je nerede kada se oko ponoći pojavio za govornicom u Parlamentu: „Vandalizam, nasilje i rušenja nemaju mesta u demokratiji. Apelujem na sve građane da sačuvaju mir.“   Za sada nema informacija o tome da li se neko nalazio u zapaljenim zgradama. 
 

Masovnim demonstracijama protiv mera štednje

Dok je Skupština zasedala, ispred zgrade je demonstriralo više od 100.000 građana, među kojima je bilo i čitavih porodica. 

Sukobi su izbili nakon što je više od 100.000 demonstranata marširalo prema parlamentu da bi izrazili protest protiv drastičnih mera štednje, navodi AP.  Gotovo istovremeno, desetine specijalaca formiralo je kordone da bi sprečili demonstrante da izvrše juriš na zgradu parlamenta. 

Demonstranti su bacali bombe ručne izrade, a policija je uzvratila suzavcem i šok bombama, prenose grčki mediji. Pedeset policajaca i najmanje 55 demonstranata je povređeno u neredima. Policija je uhapsila više desetina izgrednika.

Među demonstrantima je bio i 86-godišnji Mikis Teodorakis koji je verovatno najznačajniji živi umetnik Grčke. O planiranim merama štednje on je rekao:  

- Ovaj paket mera štednje je, koristim tešku reč, izdaja. 

Smanjenje plata za 20 odsto u privatnom sektoru, ukidanje 150.000 radnih mesta u javnim službama - za brojne Grke to i jeste izdaja jer mnogi od njih ne znaju kako će da plate stanarinu sa smanjenim platama ili nakon što izgube radna mesta.

Mnogi Grci veruju da je njihov standard već u ogromnom padu i da bi nove mere štednje, koje uključuju smanjenje minimalnih primanja za 22 odsto, samo još povećale njihove nedaće. 

"Što je mnogo, mnogo je", izjavio je Manolis Glezos (89), jedan od najčuvenijih grčkih levičara koji je poznat po tome što je 1941. sa Akropolja krišom skinuo nacističku zastavu, podižući moral okupirane Atine. 

Nemiri su se proširili i na druge gradove u Grčkoj. Agencije prenose da su u Atini i Solunu desetine radnji opljačkane, a da je policija privela 37 izgrednika. 

 

Dvotrećinska podrška poslanika

Uprkos tome, Vlada je dobila podršku u Parlamentu za program štednje, pri čemu se upravo pozvala na grčki narod. Tako je ministar finansija Evangelos Venizelos rekao:

- Moramo da spasimo zemlju. Građani nam neće oprostiti ako sada ništa ne učinimo

 Premijer Papademos je rekao: - Programom štednje Grčka ne obezbeđuje samo novi kredit, već bi, zahvaljujući tome, uskoro ponovo mogla ekonomski da stane na sopstvene noge.“ Papademos je obećao da će Grčka već naredne godine zabeležiti privredni rast.

Nove mere štednje u iznosu od 325 miliona evra bile su preduslov da Grčka dobije novi kredit od 130 milijardi evra. Ali u obe vladajuće stranke, i među socijaldemokratama i među konzervativcima, brojni poslanici su bili protiv vladinih mera. Tako je ukupno 43 poslanika glasalo protiv mera štednje.

Uprkos tome, na kraju je za mere štednje glasala skoro dvotrećinska većina: 199 od 300 poslanika.

Nakon glasanja socijalisti su izbacili 22, a konzervativci 21 svog poslanika, čime je njihova većina u parlamentu, koji ukupno ima 300 članova, smanjena sa 236 na 193 poslanika. Treći koalicioni partner, desničarska partija LAOS, povukla se iz vlade u petak nakon što se njen lider javno usprotivio paketu mera štednje.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana