Šoškić: Dinar stabilan, neće biti veće inflacije

Objavljeno: 13.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da će devizni kurs ostati stabilan i da se neće odraziti na rast cena.

Šoškić je kazao da su oscilacije kursa sada male ako se ima u vidu period od pre 15 meseci kada je njegova vrednost bila 107 dinara za evro.

- Oscilacije su veoma male kada je u pitanju period od 15 meseci. Ako poredimo šta se dešavalo sa drugim valutama, svako ko bi rekao da se kurs tokom 15 meseci promenio za jedan odsto mogao bi samo da kaže da je to vrlo stabilan devizni kurs - rekao je Šoškić.

On je rekao da je NBS intervenisala onako kako je trebalo, ukazujući da je cilj da se brani niska inflacija. Guverner je najavio da će NBS intervenisati ukoliko dođe do prekomernih dnevnih fluktuacija u skladu s deviznim režimom u kome se nalazimo. 

Šoškić je kazao da se ne očekuje da će takav kurs uticati na rast cena i da se očekuje da će inflacija narednih nekoliko meseci ići dodatno dole i da će se u nastavku godine stabilizovati.

- Očekujemo da neće doći do povećane inflacije. Inflacija je poslednjih meseci u padu, upravo prema očekivanjima Narodne banke Srbije. Mi smo završili godinu sa sedam odsto, očekujemo da će u narednih nekoliko meseci inflacija ići dodatno dole - kazao je on.

Guverner je ocenio da slabljenje dinara ima donekle veze sa zamrzavanjem aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Ima veze, donekle, u smislu dodatne nervoze koja se javila na tržištu... Verujem, ukoliko se mi budemo odgovorno ponašali.., da će i ne tako dobre stvari zbog ovog trenutnog zaustavljanja aranžmana sa MMF-om biti pod kontrolom i relativno ograničenog dejstva - kazao je guverner.

Osvrćući se na aranžman s MMF-om, Šoškić je kazao da on nije prekinut i da će se nastaviti.

- Aranžman će biti nastavljen onda kada se u Srbiji uspostavi kapacitet za donošenje novih zakona koji su nužni, kao uslov da se budžet dovede u liniju sa onim što očekuje MMF i što je dogovoreno u decembru - rekao je Šoškić.

On je naveo da će aranžman s MMF biti "pod kontrolom" ako se budemo odgovorno ponašali u narednom periodu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana