Nestabilan kurs bi mogao da izazove nova poskupljenja

Objavljeno: 11.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, B92

Ukoliko jačanje evra potraje, trgovci kažu da će dobavljači zbog kursnih razlika praviti nove kalkulacije. Moguće je poskupljenje tehnike, kozmetikei i odeće.

Ako dinar duže ostane na ovakvom nivou ili još nastavi da pada, roba iz uvoza će neminovno poskupeti. Taj rast cena iznosiće onoliko koliko je dinar izgubio.

Već je poskupela slana i slatka zimnica od tri do 23 odsto, a najavljen je i rast cena pojedinih slatkiša krajem meseca.

Zbog slabljenja dinara može se očekivati talas poskupljenja pre svega uvozne robe, tehničkih uređaja, kozmetike, kućne hemije, garderobe i druge robe široke potrošnje.

- Samo od početka godine kurs je otišao sedam odsto, znači toliko gubimo. Znate koliko je to. Pa tolika je celokupna dobit čitave prerađivačke industrije. Rastu kursa treba dodati i procenat inflacije za prošlu godinu. Znači svi mi bismo sada morali da povećamo cene 17 odsto. Ovako jedemo svoju supstancu i propadamo - k
aže Milan Knežević, vlasnik „Modusa“. 

Poznata je, a potrošačima omražena zakonitost da cene veoma lako idu nagore, dok se teško, gotovo nikad ne vraćaju. Otud i strah da će se jačanje evra vrlo brzo preseliti i na rafove. Ipak, stručnjaci su oprezni u prognozi i kažu da treba najpre sačekati događanja na deviznom tržištu.

- Da li će kretanje kursa imati uticaja na cene zavisi pre svega da li je reč o trajnom ili kratkročnom „padu“ domaće valute To će se znati tek kroz 10 do 15 dana, ali sudeći prema najavama, Centralna banka će intervenisati i trebalo bi da dođe do stabilizacije kursa
- kaže Aleksandar Stevanović, ekonomista.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana