Draghi podstiče banke da pozajme novac od ECB-a

Objavljeno: 10.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ

Predsednik evropske centralne banke Mario Draghi otvoreno podstiče evropske banke da iskoriste ECB-ovu ponudu jeftinih trogodišnjih kredita krajem ovog meseca, rekavši da njihovo korišćenje ne treba tumačiti kao znak slabosti.

- Ponuđeni krediti su tu da se koriste. Nije sramota uopše koristiti se tim kreditima - kazao je Draghi na konferencijinakon što je ECB odlučio da zadrži nepromenjenu svoju referentnu stopu na rekordno niskom nivou od 1% iako je se očekivalo da će doći do njenog daljeg smanjenja.

ECB je snizio svoju kamatnu stopu u novembru i decembru, na prva dva sastanka od kako je Draghi postavljen na čelo Evropske centralne banke, ali je ta politika zaustavljena od tada, jer kako kaže Draghi primetni su "uslovni" znaci da privreda uspeva da stane na svoje noge nakon pada prošle godine.

Ali umesto manjih kamatnih stopa "poplava" jeftinog novca je tačka oslonca politike Maria Draghia u borbi sa krizom.

U decembru, ECB je pozajmila bankama 489 milijardi evra (648 milijardu dolara) na rok od tri godine, što je najveća pozajmica centralne banke komercijalnim bankama do danas. Za ovu akciju zaslužni su mnogi ekonomisti i zvaničnici ECB-a uključujući i Draghia, a sve sa ciljem ublažavanja kreditne krize. ECB je već preuzela korak da komercijalnim bankama učini još lakšim zaduživanje sledeće tranše trogodišnjik kredita koje planira da plasira krajem februara.

Zvaničnici su odobrili nove kriterijume za neke članice evrozone koje žele da učestvuju u operacijama ECB-a za podsticanje likvidnosti. Nacionalne banke Italije, Irske, Francuske, Španije, Austrija i Kipra možda prihvate više kolaterala kao rezultat tog poteza ECB-a. Potez čini vrednosne papire u vrednosti do 700 milijardi evra potencijalno prihvatljive kao kolateralna za kredite ECB, rekao je Draghi ali zbog ECB-ove politike upravljanja rizicima i vrednovanja umanjenja koje se odnosi na koltarela, konačna suma bi mogla prevesti na oko 200 milijardi evra stvarnih kredita.

G. Draghi procenjuje se da će potražnja za kreidtima koje će ponuditi krajem februara biti značajna.

Ipak, kritičari kažu da su jeftini krediti ECB-a presedan koji krhke banke u južnoj Evropi i Irskeoj još više čini zavisnim od centralne banke u pogledu finansiranja, izlažići ih velikim gubicama u slučaju da država kojoj pripadaju nije u mogućnosti da izmiruje svoje obaveze ili bankarskog kolapsa u evro-zoni.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana