Stiv Jobs ipak nije bio omiljen, tvrdi FBI

Objavljeno: 10.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

FBI objavio je svom sajtu tajni dosije o osnivaču Applea Steve Jobsu, koji je napravljen u trenucima kada je administracija američkog predsednika Georgea Busha starijeg razmišljala o njegovom postavljanju na "osetljivu poziciju".

Tajni dokument je otkrio da su prijatelji Jobsa optužili da je lažov, za uzimanje droge i nebrigu prema porodici. FBI je napravio dosije od 191 stranice nakon što je američki predsednik 1991. godine razmišljao o njegovom angažovanju u Beloj kući.

Ceo dokument temelji se na izjavama Jobsovih prijatelja i bivših kolega. Bush je razmišljao o postavljanju Jobsa u Predsedničko veće za izvoz koje ga je savetovalo o međunarodnoj trgovini. Jedan dugogodišnji Jobsov prijatelj, s kojim je išao na fakultet, je kazao da je osnivač Applea "nepouzdana osoba koja nije potpuno iskrena i časna" i dodao kako bi Jobs izvrnuo istinu i iskrivio stvarnost da bi postigao svoje ciljeve, piše Telegraph.

U dosijeu je otkriveno i da je Jobs tri sedmice izbegavao razgovor sa specijalnim agentom. U jednom upitniku je osnivač Applea napisao da nije uzimao ilegalne droge zadnjih pet godina, ali je agentima nekoliko ljudi izrazilo svoje sumnje u Jobsovu prošlost i iskustva s drogama.

Dosije je objavljen na internet stranicama FBI-ja, a na osnovu Zakona o slobodi informacija.

Te godine kada je dosije nastao Jobs je oženio Laurene Powell po budističkim običajima. Tada je radio u svojoj kompaniji Next Computing, nakon što je izbačen iz Applea 1985. godine. U kompaniju s kojom je stekao slavu se vratio 1997. godine. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana